27 януари 2019

Трансилвански легенди - кое е падащото момче

Черната църква в Брашов е една от най-красивите готически църкви в Румъния. През 17-ти век тя бива засегната от пожар и от там получава името си. Църквата е като историческа книга, в нея може да се види какво ли не - от един от най-внушителните органи в цяла Европа до дупките от куршуми останали по стените от времето на революцията от 1989.

Църквата е обградена с колони на върха на които има статуи. Една от тях е на момче, което сякаш е на път да падне. Какво са искали да изобразят строителите на църквата? Има няколко предания. Според едното майсторите веднъж пратили малко момче да провери дали изгражданата стена е права. То обаче паднало и загинало.

Друга версия разказва, че момчето било невероятно способен чирак. Главният майстор завидял на уменията му и веднъж бутнал помощника си от високо, казал на останалите, че е станал инцидент. Убиецът обаче дълго време след това бил измъчван от угризения на съвестта и накрая си признал. Останалите майстори решили да увековечат младо погиналият чирак с тази статуя.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар