17 декември 2018

Катакомбите на Зноймо

Чешкият град Зноймо е известен със своите "катакомби". Не случайно сложих думата в кавички в предишното изречение, в тези подземия никога не са погребвани хора. Каква тогава е била тяхната цел? Те са подслонявали жителите на града във времена на война. Поради същата причина подземията са снабдени с какви ли не допълнителни "бонуси" - смъртоносни капани, глухи тунели, ями и т.н. Ако враг влезе в подземията, той може и да не излезе жив.


Точната големина на този лабиринт не е установена. Има дори предположения, че това всъщност е един от най-големите подземни комплекси в Европа. Едва ли обаче е по-голям от парижките катакомби. Строежът на подземията на Зноймо започва през средновековието. В онези времена повечето къщи са имали изби където са се съхранявали вино и хранителни продукти. Постепенно тези изби започват да се свързват една с друга.


Днес голяма част от тунелите са наводнени и това затруднява картографирането и изследването им. Само около километър и половина от тях е достъпен за туристите, които могат да влязат в "катакомбите" през входа намиращ се на Птичия пазар.Източник

1 коментар:

  1. Много оригинално и плащещо.Но кой малоумник ще тръгне да ходи в гробища и катакомби посред бял ден

    ОтговорИзтриване