02 ноември 2018

Опасни космически обекти с изкуствен произход

Според различни изчисления на близка орбита около Земята обикалят между 500 000 и 700 000 различни обекти с изкуствен произход. Поне 21 000 са достатъчно големи, че да причинят вреди паднат ли на нашата планета. Следва списък с някои от най-интересните такива тела.

Tiangong-1

Това е китайска космическа станция изведена в орбита през 2011. След няколко години мисията е прекратена, защото китайците твърдят, че са изгубили контрола над станцията. А междувременно дали някой друг със земен или извънземен произход не я е овладял? Това обаче е в зоната на конспирациите. В полето на фактите е информацията за теглото на тази станция - 8500 килограма. За щастие изглежда поне тази космическа опасност вече е в историята. През април 2018 станцията навлиза в атмосферата. По-голямата част от нея изгаря, а останалото пада в Тихия океан.


SNAP 10-A

САЩ изстрелват SNAP 10-A през 1965. Това е единственият американски сателит, на който се извършва ядрен синтез. Реакторът обаче работи едва 43 дни. През следващите десетилетия SNAP 10-A започва да се разпада и в момента се състои от поне 50 отделни части. Реакторът с радиоактивният материал на борда е най-опасен.

Kosmos 1818

Този апарат е изстрелян от СССР през 1987 и също има на борда ядрен реактор. Той работи 5 месеца след което излиза от строя.

Kosmos 1867

И този апарат е изстрелян от СССР през 1987 и отново е снабден с ядрен реактор, който работи 11 месеца. Сателитът се намира на по-висока орбита от Kosmos 1818 и така шансът да падне на Земята е по-малък, но пък е по-силно нагрят от Слънцето, което е довело до разпукване на реактора и отделяне на радиоактивни вещества.

Kosmos 1900

Явно 1987 е била силна за руснаците що се отнася до изследването на космоса, защото и този сателит изстрелян тогава. Той обаче не успява да достигне планираната орбита и веднага се превръща в космически боклук. През 1995 НАСА установява, че Kosmos 1900 е изпуснал облак радиоактивно вещество, вероятно това е станало след сблъсък с друго космическо тяло.


Черният принц / черният рицар

Малко е странно включването на този обект в списъка, понеже не е доказано, че наистина съществува, но съставителите на оригиналната подборка не са пропуснали да добавят и нещо мистериозно. Одобрявам решението им. Ако наистина този предполагаем обект с извънземен произход съществува, то той може да е тук поради каквато и да е причина - от това да подпомага човечеството в развитието ни до това...да ни унищожи.

За Черния принц съм писал поне 3-4 статии, ето една от тях:

"Черният принц" - мистериозен сателит обикалящ Земята

Международната космическа станция

Към момента няма опасност МКС да падне на Земята. Но рано или късно това ще се случи. Обект с такива размери може да причини сериозни щети. Дано падне в океана.


Телескопът Хъбъл

Този телескоп е изведен в космоса през 1990. Той не е толкова голям като МКС, но е направен от изключително здрави материали, заради това едва ли ще изгори в атмосферата, когато падне обратно на Земята. Очаква се това да се случи до 2040 г., но може и да е доста по-скоро, примерно след няколко години.


Envisat

Envisat е изведен в космоса през 2002 от Европейската космическа агенция. ЕСА губи контакт с него през 2012. Теглото му е 8200 килограма. Голямата опасност идва от това, че този сателит е близо до други обект и един сблъсък ще предизвика появата на стотици отделни отломки. Може да се получи верижна реакция - на свой ред тези отломки да се ударят в други сателити, те да се раздробят на по-малки части и т.н. Стотици сателити може да бъдат засегнати - комуникациите ще се нарушат, последиците за Земята ще са огромни. Затова се обмисля изпращането на апарат, който да свали Envisat от орбитата му.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Абсурдни китайски конспирации - част 1
Мистериите на Сатурн
Недоизяснените неща около суперновата G1.9

Няма коментари:

Публикуване на коментар