17 ноември 2018

Имал ли е Джон Лам свръхестествени способности?

Джон Лам е роден някъде около 1545 в Англия. Той е астроном и самопровъзгласил се доктор, който дълги години е бил съветник на Джордж Вилиърс, английски държавник и министър при кралете Джеймс I и Чарлс I. И Джон Лам и Джордж Вилиърс не са никак долюбвани и не е случайно, че и двамата са убити през 1628 в рамките на два месеца. Има защо да са мразени. Джон Лам е обвинен в изнасилването на малко момиче, но неговите политически връзки му помагат да избегне наказанието.

Лам е известен и с друго. Той е твърдял, че има магически способности. Веднъж той поканил двама човека на по питие у дома си - господата Барбър и Сандс. По едно време Джон казал, че ще демонстрира на какво е способен. В миг в стаята се материализирало едно малко дърво. Скоро дошли и три джуджета с брадви, които взели да секат дръвчето. Те го насекли напълно и изнесли от стаята. Барбър обаче успял незабелязано да вземе едно малко парче.

Барбър се прибрал у тях и легнал да спи. Тогава обаче всички врати и прозорци в къщата му взели да се отварят и затварят с трясък. Барбър разказал на жена си какво е станало у Джон Лам и ѝ признал, че е взел едно малко парче от дървото. Тя го накарала да изхвърли стърготината навън. Тогава нещата в къщата най-после се успокоили.

Имал ли е наистина Джон Лам свръхестествени (демонични?) сили? Или е бил просто добър измамник? Може би Барбър и Сандс са негови съучастници, на които той е платил, за да разпространяват горната измислена история? Или всичко е предварително подготвена постановка. Трима дребосъци са чакали скрити в стаята и в уречения момент са изскочили пред смаяните гости и са започнали да секат едно дърво.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Табула Смарагдина - търсена от мнозина през вековете

Няма коментари:

Публикуване на коментар