13 ноември 2018

Березники - градът, който пропада в огромни дупки

От около десетилетие едни от популярните новини са тези за внезапно отворили се дупки в земята и погълнали нищо неподозиращи пешеходци, коли, пътища, а понякога някоя и друга постройка. Това не е ново явление, но сякаш през последните години случаите зачестиха - от САЩ през Европа до Китай, навсякъде земята потъва. Вероятно за много от пропаданията има вина човечеството - постоянно дълбаем и копаем за природни богатства, изсичаме дърветата, които с корените си задържат почвата и т.н.

Наскоро попаднах на статия за руския град Березники. Мисля, че неговите земни дупки държат рекорд по брой, големина и честота на появяване. Буквално целият град е заплашен от постепенно изчезване. И не става въпрос за някое малко селище, по официални данни през 2011 Березники е имал 156 350 души население.

Този град се намира в Пермския край (в европейската част на Русия), близо до планината Урал.


Березники е основан през 1873 и повече от 100 години няма никакви проблеми с пропадания и потъвания. Първата земна дупка се появява през 1986, същата година в която се случва аварията в Чернобил, това обаче вероятно е случайно съвпадение.

Известно време дупките се появяват само в гората извън града. Често пъти появата им е съпроводена със силни експлозии и светлинни феномени. Това навежда на мисълта, че те се дължат на земен газ излизащ в атмосферата (вероятно в следствие на глобалното затопляне).Скоро обаче започват да се появяват и дупки в самия град. Те са съпроводени и със земетресения. От 1993 до сега са регистрирани над 100 земетръса. Дупките са толкова големи, че в тях потъват цели сгради. След време вдлъбнатините се запълват с вода и стават малки и не толкова малки езера. Вижте долните снимки. Това не са някакви инсталации построени насред водата, това е бил завод под който се е отворила земна дупка. Сградите във фабриката всъщност са били повече, но вече почти всички са на дъното под водата и не се виждат!Березники се намира в район, който е богат на сол, калий и други минерали, защото някога това е било дъно на древно море. В района има много мини и се предполага, че минералодобивът има голяма вина за случващото се. За жалост заради подземните минерали, не можем да кажем "всяко зло за добро". Солите в почвата довеждат до това, че всичките новопоявили се езера са солени и в тях не може да се отглеждат типичните за езерата сладководни риби. Градът постепенно се заменя с локви солена вода, които не могат да служат за нищо полезно.

През 2010 малка дупка се отваря под релсите на железопътната линия близо до гарата. Властите правят опити да я запълнят, но тя става все по-голяма, скоро става езеро. Така железопътните превози са прекратени и никога повече не са възстановени.Източник 1
Източник 2
Източник 3
Източник 4Няма коментари:

Публикуване на коментар