06 ноември 2018

Открития направени благодарение на глобалното затопляне

Въпреки опитите на няколко големи корпорации да го отрекат, глобалното затопляне е факт. Този климатичен процес ще има катастрофални последствия. Но както се казва - "всяко зло за добро", нищо не е само черно или само бяло. Благодарение на климатичните промени през последните години ни се отдаде да открием различни неща. Ето кратък списък.

Отдръпващите се ледници в Алпите често разкриват старинни археологически артефакти. Като тези римски монети, които вероятно са били изпуснати някога в снега от преминаващ римлянин.


По време на първата световна война Алпите са фронтова линия между италианските и австроунгарските войски. През последните години топящите се ледове разкриха оръжия, амуниции, други пособия и дори мъртви войници от онова време.


А изчезването на ледената покривка от арктическия остров Елисмиър е разкрил мъхове и лишеи, които са били покрити преди около 500 години. Оказало се, че много от тях са все още живи след толкова години под ледовете!


Гледчер в Норвегия пък е разкрил скелет на вид кон живял в Желязната епоха.

Климатичните промени са довели и до разкриването на поне няколко изчезвания. Например Джонатан Конвил. Той е британец, военен по професия и опитен катерач. Изчезва в Алпите преди тридесетина години. Явно пада и бива покрит бързо от новонавалял сняг, защото колкото и да го търсят, не го намират. Ако не знаете - снеговалежите са причината ледниците да нарастват. Снегът се превръща постепенно в лед. Сега обаче алпийските ледници се топят и преди няколко години тялото на Конвил е намерено.

А това е атлатъл - вид древно оръжие. То е копиехвъргачка и е може би едно от първите истински оръжия за далечен бой, което се състои от изстрелван и изстрелващ предмет. Преди това копията и камъните са хвърляни само с ръка. Атлатъли са се ползвали в Азия и Европа още преди 30 000. В Канада е намерена една бройка при отдръпване на местни ледници. Това показва, че атлатълите са употребявани в Северна Америка преди поне 10 000 години. Не е ясно дали намереното оръжие в Канада е точно това показано на снимката.


Друго откритие направено благодарение на глобалното затопляне - доста прецизно изработен меден връх за стрела. Този артефакт е намерен в Северна Америка. Явно индианците са имали способностите и знанията да изработват такива предмети.


Източник 1 и източник 2

А аз лично се надявам един ден ледниците да разкрият входове към секретни бази, руини на древни цивилизации (Атлантида), дори замръзнали тела на извънземни. Ще поживеем, ще видим.

ПОДОБНИ СТАТИИ:"Камъните на глада" напомниха за себе сиМистериозните древни стени в Бъркли, КалифорнияАномалната северноамериканска топлинна вълна от 2012

2 коментара:

  1. Страхотна тема... Малко по български - зло за добро :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да , всяко зло за добро,много правилно си се изразил/ изразила :)

    ОтговорИзтриване