21 ноември 2018

10 апокалипсиса, които хората са успели да преживеят

Оцелели сме при тези катастрофи, ще продължим ли да го правим и за в бъдеще? Ще ми се да дам положителен оптимистичен отговор, но не е толкова лесно..

Дъст Бол

Буквално "праховата купа" - това е екстремална суша, която обхваща няколко американски щата през 30-те години на ХХ век и съвпада по време с Голямата депресия (2 в 1, както се казва). Това води до увеличение на фините прахови частици в атмосферата и буквално Америка заприличва на Близкия Изток с неговите пустинни бури.

Ще кажете за този апокалипсис - местен проблем на САЩ, но не е така. Светът е взаимосвързан от няколкостотин години и както се казва "кихне ли САЩ, цялата планета се разболява". Нещо подобно се случва и през 2012, което повлиява на целия свят. Него съм го описал тук:

Аномалната северноамериканска топлинна вълна от 2012


Нашествието на монголите

През 13-ти век ордите на Ченгиз хан нахлуват в Европа и Китай. Колкото и да са велики като войни, те са назадничави що се отнася до култура, технически постижения и т.н. Има реална опасност постигнатото на Стария континент да бъде унищожено. Да, това не е апокалипсис застрашаващ съществуването на самото човечество по принцип, но със сигурност е имало опасност да се върнем векове назад в развитието си. За щастие много от постиженията са запазени и преживяваме поредния завоевател.

Чумата

Ето го и първия апокалипсис в списъка, който е имал реални шансове да затрие почти цялото човечество. Тази зараза се разпространява през 14 век в големи части от Европа, Азия и Африка. Всеки втори европеец загива. Америките и Австралия не са поразени поради факта, че са откъснати от останалия свят по това време. Щеше да е интересно индианците да станат господари на света, ако всички хора в Стария свят бяха умрели.

Ирландският глад

Едно бедствие застрашава цял един народ, но обхваща и други части от северна Европа. Развихря се през 19-ти век. В основата си тази трагедия се дължи на това, че болшинството от бедните разчитат само на едно растение за прехраната си - картофа, останалите култури са твърде скъпи, трудоемки за отглеждане, нерантибилни и т.н. Какво става обаче, когато насажденията от картофи биват унищожени от болест? За много хора отговорът е за жалост един - гладна смърт. Ирландците напук обаче оцеляват (много се преселват в Америка и затова днес в САЩ има множество ирландски фамилни имена като О'Хара). Днес, за да се възвърне равновесието на съдбата Ирландия е една от най-готините страни за живеене, макар и разделена на две.

30-годишната война

Не е нужно природно бедствие, често самите ние си причиняваме зло. Векове наред преди двете световни войни Европа е раздирана от опустошителни военни конфликти. Един от тях е 30-годишната война подхранвана изцяло от религиозна омраза (християни срещу християни).


Втората световна война

Нужни ли са въобще обяснения защо това събитие е в списъка? Оцеляхме ужаса, все още има живи хора, които го помнят.


Дребната шарка

През вековете европейците постепенно придобиват имунитет срещу дребната шарка - преболедуваме я без фатални последици. Не така стоят нещата за индианците, жителите на Океания, Карибите. За тях болестта донесена от белите заселници е катастрофална. За щастие не са изличени напълно, макар че северноамериканските индианци са били на крачка от това (там обаче има и други фактори като целенасочено избиване от страна на прииждащите пълчища европейци).

Падането на западната Римска Импения

Векове наред Римската Империя е най-великата империя на света. Римляните живеят със самочувствието на едва ли не богоизбран народ. Когато империята се срутва, това трябва да им е изглеждало като края на света. Е, скоро разбират, че животът продължава със или без император.

Падането на династията Цин

Подобен случай като Римската империя. Династията Цин е всичко за Китай. Когато обаче тя е свалена, за мнозина това изглежда като Апокалипсис.

Унищожението на град Медиго

Медиго е древен град и изключително важен търговски център намиращ се на територията на днешен Израел. И асирийците и египтяните го завземат една дузина пъти. Кръвопролитията са толкова големи, че след време градът ще стане нарицателно за край на света - така се появява гръцкото название Армагедон. Много християни днес вярват, че край Медиго / Армагедон ще се води последната битка между добро и зло след което светът ще свърши. Един апокалипсис, който може би ни чака в бъдещето, но дали ще оцелеем?


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар