13 октомври 2018

Градски легенди от цял свят - влакът на мъртвите в Лондон

Тази градска легенда от Великобритания е свързана с лондонското метро. Според нея поне веднъж по линиите е минал влак пълен с трупове. И не става въпрос за някакъв свръхестествен феномен, призрачен влак и т.н., а за съвсем реална композиция пълна с мъртви тела. Застъпниците на тази теория твърдят, че влакът е пътувал в началото на 20 век (според някои този влак на мъртвите е извършвал редовни курсове). По това време в Лондон е царяла голяма мизерия, освен това доста болести са вземали жертви. Това прави легендата доста вероятна. Началната спирка на този странен влак е била Кралската болница, а крайната Уайтчапел, където според историята е имало морга. Тоест починалите в болницата са прекарвани през метрото до моргата.

Няма сигурни данни, че лондонското метро наистина е имало станция под Кралската болница. Но има поне един отдавна закрит тунел, за който се предполага, че е стигал точно до там.


Лондонското метро е едно от най-старите в света, няма да се учудя, ако дори е най-старото. Нормално е да има множество градски легенди свързани с него. Чувал съм истории за странни същества, които живеят в него, духове, изоставени подземия и т.н. Софийското метро е доста младо, всичките му тунели се използват към момента, освен това на места излиза на повърхността (що за метро е това?!). Все още не знам да има градски легенди свързани с него. Въпрос на време е обаче да се появят. Представям си един ден някои тунели да се изоставят за сметка на новопостроени такива, какви ли истории ще се появят? За сега единствено мога да пожелая на използващите софийското метро - приятно пътуване.
2 коментара:

  1. Лондонското метро Жоре,не е едно от най-старите,а е най-старото и първото в света.Първата му линия е открита официално на 09.01.1863г.Влакът наистина е съществувал и се е движил по същото това отдавна закрито отклонение,стигащо до някогашна сега отдавна изоставена метростанция в непосредствена близост до Лондонската Кралска Болница,която от своя страна е свързана с въпросната станция с подземен тунел по който са товарени труповете в специален вагон без прозорци!Историята съм я чел някога,като ученик,на книга или може би списане но за съжаление не мога да си спомня нито заглавие нито автор нито нищо,много отдавна беше.

    ОтговорИзтриване
  2. според настояща 19 юли 2о19 карта помежду лондонска английска болница и уайтчапел станция на метрото е само уайтчапел роуд улица

    ОтговорИзтриване