11 октомври 2018

Градски легенди от цял свят - замъкът Добра Надежда в Южна Африка

Най-старата сграда от колониалната епоха в Южна Африка се намира в Кейп Таун. Това е замъкът Добра Надежда. Неговата история е дълга и свързана с робство и мъчения. При това положение няма как да не се зародят редица градски легенди покрай него. Една от тях е свързана с някогашният губернатор Питер Гизберг Ван Нуд (Pieter Gysbert van Noodt). Той е бил доста жесток човек. Около 1720 Нуд осъжда група войници на смърт чрез обесване, като дори не смята за нужно на присъства на самата екзекуция. Преди обаче да качат последният войник на бесилката, той проклина губернатора. След това, когато офицерите отиват при Нуд, за да му кажат, че присъдата е изпълнена, те намират губернатора мъртъв на стола му. На лицето му бил изписан невероятен ужас.

Легендата не свършва до тук. Според нея и до ден днешен духът на Питер Нуд се разхожда из коридорите на замъка, неспособен да се освободи от проклятието.

Отделно от това се твърди, че в зданието има и дух на плачеща жена. Тя е получила дори име - "Жената в сиво". Измислици ще кажете, но как да си обясним, че при ремонт в замъка действително е намерен женски скелет. След това откритие появите на "жената в сиво" драстично намаляват.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Загадките на хотел "Сесил"

Няма коментари:

Публикуване на коментар