13 август 2018

Вълнуващи космически открития - I

През миналия месец юли за първи път учените официално потвърдиха, че на Марс има вода в течно състояние, нещо, в което мнозина вярваха още преди официалните доказателства. Това поне за мен епохално събитие отразих тук:


Моят ентусиазъм за тази новина обаче не бе споделен от повечето читатели и познати :D Е, какво да се прави, всеки е затънал в живота си. Това обаче няма да ме спре да започна нова поредица - за други по-стари научни съобщения свързани с космоса. За някои тази серия може и да е скучна, съжалявам за което, за мен обаче все така космосът продължава да е най-вълнуващата част от непознатото.

Една космическа катастрофа може да е начало на нещо ново. Като например Супернова да доведе до раждането на слънчева система и появата на живота в нея. Не коя да е система - нашата слънчева система.

В началото е имало облак с отломки от безброй отломки, които постепенно формират няколкото планети в Слъчевата система. Една от тях е Земята. Този процес обаче е имал нужда от катализатор. На помощ идва древно избухване на Супернова звезда. Доказателствата за това идват от изотопите в падналите на Земята древни метеорити. Един от тях е желязо-60, който се разпада до никел-60 и се образува само от определени звезди и свръхнови. Явно по времето, когато е възникнала нашата звездна система, е избухнала една свръхнова. Едва ли е случайно съвпадение. Това навежда учените на мисълта - дали и другите избухвания в далечни галактики правят същото?

Източник

И един въпрос от мен - защо скоро не сме наблюдавали избухване на Супернова?! Историческите източници разказват, че в древността и средновековието е имало няколко толкова мощни избухвания, че са се виждали и посред бял ден!


3 коментара:

  1. През 2022 г. ще има сблъсък на 2 звезди,от който ще се получи червена супернова. Ще има нова гледка в нощното небе. Аз лично нямам търпение

    ОтговорИзтриване
  2. Може и да е така, но не съм обеден колко бързо ще стигне светлината до земята. Може да се види от земята и след 100 години. Имаш ли информация колко далече са звездите?

    ОтговорИзтриване
  3. 1800 светлинни години. Би трябвало да се вижда с невъоръжено око.

    ОтговорИзтриване