10 август 2018

Прокълнатата секция от път I-4

Път I-4 се намира в американския щат Флорида. Някога това е била дива земя населена от индианци. През втората половина на 19 век обаче европейските заселници започват да идват на тумби, прогонвайки местните. На всякъде се появяват нови селища. Надушвайки печалба бизнесменът Хенри Санфорд купува голямо парче земя през 1877. Имотът му се намира на север от днешния град Орландо, покрай реката Сейнт Джонс.

Санфорд основава католическата комуна Сейнт Джоузефс, но зад религиозните му пориви се крие схема за забогатяване. Той се надява, че идващи от Европа католици ще купуват парцели в новото селище. Нещата не се случват според плановете. Санфорд продава едва няколко имота, междувременно селото е сполетяно първо от пожар, после от епидемия от треска. Умрелите набързо биват погребани в горичката наблизо, а живите се изселват. През 1887, едва десет години след основаването си, в Сейнт Джоузефс вече не живее никой.

Една от малкото снимки на ранните заселници в региона:


Санфорд ще има повече успех в основаването на друг град във Флорида - кръстеният на самия него Санфорд. Сейнт Джоузефс ще бъде абсорбиран след няколко десетилетия в поселището Лейк Монро. През 1905 заселник на име Албърт Хоукинс ще купи земя, която някога е била част от католическата комуна. Оказва се, че в неговия парцел са живели холандски емигранти, които са починали при епидемията от треска. Хоукинс дори ще намери гробовете им насред бурените. Той ще прояви уважение и ще огради трите гроба с ограда. Това обаче изглежда няма да е достатъчно да омилостиви духовете на починалите.

Съседите на Хоукинс често му казват, че са виждали странни светлини да бродят около малкото гробище. Оплакват се, че в къщите им се случват какви ли не паранормални неща - от местещи се предмети до странни шумове. Тръгва мълвата, че гробовете са прокълнати. Един съсед на Хоукинс събаря оградата на гробището обвинявайки проклятието за всичките свои нещастия. Същият ден къщата му е ударена от светкавица и изгаря до основи.

През 50-те години на ХХ век един от внуците на Хоукинс си играе около гробището и рита един от дървените кръстове. На следващия ден момчето е прегазено от автомобил.

Междувременно обаче районът става все по-оживен. Властите решават да построят пряк път, който да свързва Тампа и Дейтона Бийч. Така се ражда идеята за път I-4, който ще минава право през прокълнатото гробище. Наследниците на Хоукинс (който умира през 1939) продават земята си като предупреждават властите да преместят гробовете на друго място.

Обещанието не е спазено и строежът на пътя започва през 1960 директно върху гробовете. Почти веднага започват да се случват проблеми. Най-странното е движението на урагана Дона. Метеоролозите предричат, че той ще мине покрай брега на Флорида без да нанесе щети на щата. Това не само, че не се случва, ами Дона променя посоката си правейки рязък завой и минава право по трасето на строящия се път I-4. Дали е просто съвпадение, не е ясно, но Дона остава в историята като един от най-опустошителните урагани удряли някога Флорида.

Заради Дона и други непредвидени проблеми строежът на новия път закъснява с месеци. Когато най-накрая е пуснат в експлоатация през 1963, веднага се случва инцидент. Шофьор на камион губи управлението над возилото и то помита няколко човека. Това се случва около мястото където са били старите гробове. Катастрофите следват една след друга и мястото започва да бъде наричано "Мъртвата зона". Според различни източници инцидентите станали на тази една миля от пътя са общо между 1500 и 2000. Официалната статистика показва, че само за 1995 и 1996 са станали 44 катастрофи, а в периода 1999-2006 цели 440, много от които фатални. Много хора знаейки репутацията на това място категорично отказват да минат от тук като вместо това използват по-дълги обходни маршрути.

Отделно в района често се завихрят торнадота, много от които също като Дона вървят по I-4. Ураганът Чарли не е изключение и през 2004 минава над някогашните прокълнати гробове.

С "Мъртвата зона" от I-4 са свързани и други мистерии. Често телефоните и автомобилните радиа спират да работят в нея или пък точно на обратното - улавят странни звуци или призрачни гласове. Често гласовете питат "кой е там" или "защо", детският смях също не е рядък. Понякога внезапно се появява странна мъгла, виждани са призрачни светлини, хора-сенки или фантомни автостопаджии. Колко от всичко това е истина и колко е преувеличено, е трудно да се каже.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозни езера - резервоарът Раунд Вали
Мистериозни езера - Сидни Лание
5-тонен трактор изчезва след торнадо в Дакота, САЩ

2 коментара:

  1. Интересна статия.

    ОтговорИзтриване
  2. Да интересна статия е!
    Очаквам продължение ако е възможно разбира се! :Д

    ОтговорИзтриване