06 юли 2018

Мистериозни езера - резервоарът Раунд Вали

Резервоарът Раунд Вали се намира в Ню Джърси, САЩ. Той е популярно място за семейни почивки и риболов. Площта му е едва 8 кв. км., а най-голямата му дълбочина 55 метра. В този щат това е най-дълбокият изкуствен воден басейн, всъщност в Ню Джърси само едно естествено езеро е по-голямо от него. Раунд Вали е създаден през 1960 чрез построяването на две големи язовирни стени. Първоначалното му предназначение е да осигурява питейна вода за общностите на Берген и Есекс. През 1972 е разрешен риболова в него.

И макар това да не е естествено езеро появило се преди хиляди години, с Раунд Вали са свързани редица странни истории. Още по-интересно е, че това не е затънтено място. Буквално хиляди хора се стичат към това изкуствено езеро, тук са налични редица атракции - подводно гмуркане, риболов, плаване с лодка, лагеруване на брега, вело-пътешествия по маркирани алеи и т.н. Нима едно такова пренаселено с летовници място може да има и тъмна паранормална страна? Все едно да си представим Слънчев бряг обитаван от духове! Оказва се, че едното не пречи на другото и Раунд Вали има и доста зловеща слава.


През годините много хора са се удавили или изчезнали в езерото при мистериозни обстоятелства. Случаите са над 30 от 1971 до сега. Скептиците биха казали, че това се дължи на популярността на езерото - колкото повече хора го посещават, толкова по-голям е шанса някой да се удави, особено ако е употребил алкохол преди да влезе във водата, но броят на инцидентите е по-голям от средностатистическия. Сякаш тук наистина действа някаква зловеща сила.

Много често тези фатални инциденти стават при ясно време и спокойна вода. Един от първите случаи е именно такъв. На 4 май 1973 Томас Тримблет (23) и неговият шурей Кристофър Заячовски (22) ловят риба в сигурна лодка от алуминий. Няма вълни, а времето е перфектно. Очевидци намиращи се на брега разказват как изведнъж лодката на двамата мъже се обръща. Никой повече не ги вижда, дори телата им не са намерени, въпреки масивното претърсване на езерото.

Друг случай. 22 октомври 1993. Джефри Мур, на 27 години, и негов приятел на има Реймънд Бар ловят риба в лодка насред Раунд Вали. Тяхната лодка също се обръща при напълно спокойно време и пред смятаните погледи на други риболовци. Един от намиращите се на близо лодкари успява да се добере до мястото достатъчно бързо и да измъкне Бар от водата. Мур обаче няма този късмет, не успяват да го спасят, а тялото му никога не е намерено, сякаш езерото го поглъща.

Крейг Стиер (18) и Андрю Фасанела (20) са други двама безследно изчезнали. За последно те са видени да плават с кану близо до северния бряг на резервоара. Няколко дни след изчезването им, кануто им се появява на брега, по него няма никакви повреди и щети.

14 май 1989. Джон Кубу (37 г.) и приятелят му Албърт Лоусън изчезват докато са на риболов. Тук поне тялото на единият (Кубу) бива открито макар и чак през 1993.

Заради тези и много други случаи мястото е наречено "Бермудският триъгълник на Ню Джърси".

Има и случаи на хора, които за малко са щели да се удавят, но са оцелели, те разказват какво точно са усетили. Много от тях говорят за някаква невидима сила, която ги задържа под водата или дори ги дърпа надолу. Често пъти тази сила е директно описвана като "невидими ръце".

Спекулациите и теориите относно честите фатални инциденти свързани с това изкуствено създадено езеро са много. Според някои то е построено върху древно индианско свещено място или гробище. Според други проклятието идва от потопеният град, чийто жители е трябвало да бъдат изселени, когато Раунд Вали се е строял. Трети мислят, че духовете на вече удавените туристи се опитват да завлекат на дъното още хора, за да не са сами. Последното е една интересна теория - тя говори за самозасилване на феномена. Първоначално се давят няколко човека по "естествени" причини - лоши плувци са, влизат пияни във водата или просто им се схваща мускул докато плуват. Техните духове започват да обръщат лодки и да дърпат хора под водата. Духовете стават все повече и повече и съответно все повече нови фатални случаи има.

Естествено има и скептично обяснение. Понякога в района се появяват внезапни ветрове. Един кратък порив на вятъра може да обърне някоя лодка, а хората на брега ще се чудят какво е станало, защото може и въобще да не са усетили този порив. Освен това водата в езерото е доста студена, внезапно падналите в нея хора получават шок и затова потъват и не могат да се изкачат обратно в лодката.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозните моменти около изчезването на Боян Петров
Странните изчезвания в Гьотеборг, 1965
Загадъчни гори: Елфин (Калифорния, САЩ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар