19 юли 2018

Когато американците ходеха на пикник в гробищата

През 19 век, а и в началото на 20, в САЩ масово хората са ходели на пикник в гробищата. Това обаче не е била някаква прищявка, имало е конкретни причини за това. Основно - липсата на паркове. Обособените места за отдих са били доста малко, за разлика от днес. Освен това по онова време смъртността е била много по-висока, много от живите са имали преждевременно заминали си близки и пикникът е бил повод да ги посетят и да си "поговорят".

Не на последно място, да се храниш на гробището си има своите древни традиции. Такива практики има от Южна Америка до древна Гърция. Дори днес на Задушница в България се раздава храна. През 19 век много от тогавашните американци все още помнят корените си и носят обичаите на местата от където идват, това може лесно да се види в снимките в тази статия публикувана в "Мистерика Дейли":


Затова и яденето в гробищата не е странно по онова време, вписва се в донесените традиции.

Пикниците в гробищата почти напълно замират през 20-те години на ХХ век. Вече има много изградени градски паркове, а напредъкът на медицината правят смъртните случаи все по-редки, хората имат все по-малко поводи да посещават гробищата (никога не е късно тази тенденция да се обърне, Тръмп и анти-ваксерите работят по въпроса смъртността отново да се увеличи). Днес дори в много гробища има предупредителни знаци забраняващи пикниците.

Но традицията не е напълно изчезнала! Днешните емигранти на свой ред носят традициите си и почитат мъртвите с храна на гробищата. Освен това има множество тихи и спокойни почти напълно изоставени провинциални гробища, където никой няма да те спре да си направиш пикник.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар