17 юли 2018

Дали едно странно самоубийство ще разреши случая със серийният убиец известен като Зодиак?

През 2002 човек на име Джоузеф Нютън Чандлър III се прострелва фатално в банята в своя малък апартамент в Ийстлейк, Охайо. Цяла седмица минава, преди тялото му да бъде открито и полицията не може да вземе отпечатъци от пръстите му понеже те са доста разложени. Джоузеф не е оставил предсмъртно писмо, но пък има повече от 80 000 долара в банковата си сметка. Нает е частен детектив, който да издири живи родственици на Чандлър, за да им бъде връчена тази сума. Скоро обаче се установява, че това не е истинското име на самоубилия се, той е откраднал самоличността на 8-годишно момче от Тулса, Оклахома, което е загинало при автомобилна катастрофа през 1945.

Веднага се появяват теории какъв може да е този човек с фалшива самоличност и 80 000 долара в банката. Може би е престъпник и парите са крадени? Може би е нацистки военнопрестъпник успял да се измъкне от Германия и прикрил се в САЩ? Други дори предполагат, че това е прословутият сериен убиец известен като Зодиакът. Все пак самоубилият се има известна прилика с полицейската скица направена на база на свидетелски показания, а и се установява, че "Чандлър" е бил в Калифорния през годините, когато са извършени убийствата.


Зодиак е псевдоним на сериен убиец, който действа в северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век. Убити са поне четирима мъже и три жени, на възраст между 16 и 29 години (има и други убийства, които се приписват на този маниак, макар и да не е напълно доказана връзката). Убиецът използва прякора Зодиак в серия подигравателни писма, адресирани до пресата в Санфранциския залив. Писмата съдържат четири криптограми, от които само една е окончателно разгадана.


Скоро разследването около Джоузеф Нютън Чандлър III замира, полицията не може да установи истинската му самоличност. Едва тази година най-после има пробив, първата част от мистерията бива разгадана - кой е този човек. Това обаче поражда повече въпроси, отколкото дава отговори. Остава неразгадана втората част - защо е живял под фалшива самоличност?

През настоящата година екип от криминални генеалози (специалисти занимаващи се с роднинските връзки) разгадава самоличността на "Чандлър". Това всъщност е Робърт Айвън Николс от Ню Албъни, Индиана. Той е ветеран от Втората световна война, дори е бил награден с Пурпурно сърце. Напуска семейството си през 1965. Изоставя сина си и казва на жена си - "когато дойде времето, ще знаеш защо". Пише на родителите си, че е "добре и е щастлив". Скоро след това праща писмо на сина си Филип, в което има само един единствен цент, никакво послание. Роднините му повече не чуват за него. Според тях за поведението му е виновна войната, която се отразява тежко на психиката на Робърт, след като се завръща, той изгаря униформата си в задния двор. Няма криминални регистрации нито преди като Николс, нито след като става "Чандлър". Колегите му, които са работили с него, след като е приел новата си самоличност, разказват, че той е бил самотник и е странял от другите. Често е отсъствал в продължение на дни и дори седмици. В апартамента му е имало винаги торба със всичко необходимо за внезапно заминаване.

През 1978 кандидатства за социална осигуровка като дава всички данни на загиналото при катастрофа момче - имена и рождена дата. По онова време е било доста лесно да се направи такава измама, защото на децата рядко са се издавали карти за социални осигуровки. Истинският Чандлър действително е нямал, това е показала проверката на властите, но пък го е имало записан в архивите на родените деца, следователно са издали карта на "Чандлър", просто са решили, че човекът чак сега е решил да си направи такава осигуровка. С реален социален номер под ръка на "Чандлър" вече е било лесно да се впише в обществото под чужда самоличност.

Робърт Николс като Чандлър през 1992:


С разкриването на истинската самоличност на самоубилият се, загадката не се разрешава. Ок, не е избягал нацист, не е и доказан престъпник. Защо му е трябвало на Николс да сменя самоличността си? Все пак за да извършва убийства под прозвището Зодиак, не е било нужно да има фалшива самоличност. Дали смяната на името се дължи наистина само на получената психическа травма от войната? И в крайна сметка защо се е самоубил?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Робърт Уодлоу - най-високият официално документиран човек

Няма коментари:

Публикуване на коментар