14 юли 2018

Мистериозни езера - Поянг, Китай

Езерото Поянг се намира в китайската провинция Дзянси и е най-големият сладководен басейн в страната. Чрез канал то е свързано с река Яндзъ, което позволява кораби да навлизат в него.

През 1363 тук се състои може би най-кръвопролитната битка на вода в историята. Флотилиите на династиите Минг и Хан влизат в епично сражение. Загиналите са неизброимо много. Според легендите именно многото причинена смърт и страдания са направили езерото прокълнато. Местните хора дори наричат Поянг "водата на Смъртта".

Къде реални, къде преувеличени, но има доста описани случаи на изчезнали кораби в това езеро. Един от най-известните случаи е от времето на Втората световна война. Датата е 16 април 1945. Кобе Мару е две хиляди тонен японски транспортен кораб. Той е натоварен със заграбени богатства, освен това на борда му има и около 200 японски войници. Внезапно докато преминава през езерото, той потъва в дълбините. Времето е ясно и спокойно. След няколко дни японците изпращат 7 гмуркачи, които да се опитат да извадят поне част от ценностите намирали се на Кобе Мару. Седмината се гмуркат във водата, но само един се завръща. Той е онемял и изпълнен с ужас от нещо, което е видял долу. Човекът никога не проговаря и никога не възвръща разсъдъка си.

След края на войната китайското правителство решава на свой ред да извади ценностите от Кобе Мару. Властите наемат американския експерт Едуард Боер да свърши това. Цял месец неговата компания търси точното място на потъване на кораба, но така и не го намира - сякаш той се е разтворил във водата. Не стига това, ами няколко от гмуркачите на Боер също изчезват.

Самият Боер десетилетия наред отказва да говори за тази неуспешна мисия. Все пак след много години той публикува странен очерк за случилото се в езерото. Той разказва, че на няколко пъти се е гмуркал заедно с неговите хора във водата и се е случвало да бъдат заслепени от светлина идваща отдолу. Други пъти са чували странни скърцащи звуци под водата. Имало е и случаи да усещат как някаква невидима сила ги тегли към дъното.

За Поянг се твърди, че между 1960 и 1990 в него без следа са изчезнали над 200 кораба! Други екипажи, които са имали късмета да не изчезнат са споходени от други проблеми - дезориентация, липсващо време и спомени какво им се е случило и др.

През 2010 е едно от последните големи изчезвания. Транспортен кораб, тежащ 1000 тона потъва при ясно време. Останките му така и не са намерени.

Изчезванията в Поянг са още по-странни като се отчете факта, че макар езерото да е голямо по площ, то не е много дълбоко, средната му дълбочина е едва 8.4 метра. Къде отиват всички тези потънали кораби?

Има една интересна история, която обаче не е ясно до колко е вярна. Тя разказва за гмуреца Шен Дахай, който изчезва в Поянг. На следващият ден тялото му е намерено в друго по-малко езеро намиращо се на 15 километра, то обаче няма никаква водна връзка с Поянг!

Като допълнение често около и над езерото са виждани НЛО. Не липсват и случаи на видени водни чудовища.

Източник


1 коментар:

  1. Корабът Кобе Мару е потопен от най-големия кошмар за японците - Годзила. Затова оцелелият гмуркач се връща изпълнен с ужас.

    ОтговорИзтриване