12 юли 2018

Мистериозни езера - Отжикото, Африка

Африканското езеро Отжикото (Otjikoto) се намира в Намибия. Диаметърът му е едва 102 метра, средната му дълбочина обаче е около 45 метра. Това е едно от двете постоянни естествени езера в Намибия, другите или пресъхват през определени периоди или са изкуствено създадени. Средната дълбочина е заблуждаваща характеристика. В по-голямата си част всъщност езерото е доста плитко, но има няколко места, където дъното пропада до невъобразими дълбочини - те не са добре проучени и има вероятност да са свързани с подводни пещери. Според местните легенди езерото дори е бездънно и всякакви свръхестествени същества живеят в дълбините му.

Отжикото има интересна история. През Първата световна война край брега му се намират немски военни части. Войната е загубена и те трябва да се предадат на противника. Преди да го направят обаче, те хвърлят всичките си муниции, леки оръжия и дори оръдия в езерото, за да не ги дадат в ръцете на врага. Все още част от това оборудване може да бъде намерено на дъното. Разказва се и една градска легенда - че германците не са хвърлили само оръжията си във езерото, а и 6 милиона златни германски марки. Това естествено привлича ловци на съкровища от близо и далеч.

Ето ги перфектните предпоставки за появата на твърдението, че езерото е прокълнато. История за несметно богатство, опасни дълбини, незапознати с терена ловци на съкровища идващи от далеч. Нормално е някои от тях да се удавят. После иди, че разправяй, че няма проклятие.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар