10 юли 2018

Мистериозни езера - Фундузи (Южна Африка)

Първите две езера описани в поредицата се намираха в САЩ и освен това бяха с изкуствен произход. Настоящата статия ще е посветена на Фундузи (Fundudzi) намиращо в Лимпопо, най-северната провинция на Южна Африка. Езерото е възникнало след като древно свлачище заприщва пътя на река Мутале.

Фундузи е свещено за племето Венда, те имат легенда свързана с него. Някога прокажен човек минал от тук, местните хора отказали да му дадат храна и вода и затова ги застигнало страшно проклятие. При свличането на земни маси и образуването на езерото загинали много хора. Според легендата техните писъци все още могат да бъдат чути понякога на брега.

Това не е единствената легенда свързана с езерото. Според друг мит в дълбините на Фундузи живее змиеподобно божество, което често удря по камъните като по барабан. Цветът на водата отразява неговото настроение.

В геоложки аспект това езеро е доста странно. В него се вливат три реки, но нито една не се оттича, къде отива всичката вода? Освен това нивото на Фундузи се мени както изглежда без връзка с външните фактори - вливащите се реки, падането на дъжд, сухите периоди. Нивото ту се покачва, ту спада сякаш на произволен принцип.

От векове се разказва, че много хора са се удавили в това езеро без причина. И до наши дни продължава да има такива случаи. Сякаш древното проклятие продължава да действа. Хората по брега също биват засягани. Един предприемач решава да построи курорт на брега на Фундузи. Водата обаче често приижда и залива строежа. Затова човекът мести планирания проект на друго място, но и там се повтаря същото. Целият строеж е потопен. В крайна сметка бизнесменът се отказва от идеята си. Веднага след това водата се оттегля до нормалното си ниво и повече никога не залива изоставения строеж.

Друго странно нещо са крокодилите в езерото. Според местните хора, тези опасни животни не ги закачат и напълно ги игнорират, те единствено нападат чужденците дошли на почивка тук.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Загадъчни гори: Ипинг (Англия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар