15 юли 2018

МИСТЕРИКОН (15 юли 2018)


"Живот и вселена" и защо ще срещнем извънземните

През последната половин година имаше доста представени филми (основно чрез техните трейлъри), но книжният фронт бе почти забравен. Не че не съм правил ревюта на книги в блога, ето един пример:

Илюминатите в една книга и една игра

Смятам да използвам моята нова рубрика "МИСТЕРИКОН", за да наваксам с представянето на книгите. Започвам с публикуваната през 2010 "Живот и вселена" с автори Владимир Божилов и Камен Нам. Книгата все още може да се намери като чисто нова за 15 лв, но мисля, че вече има и достатъчно бройки от нея като "книга втора ръка", аз примерно си я взех едва за 1 лев.


Книгата е научно-популярна, като повече е наблегнато на научната част отколкото на популярната. Има много формули и научни термини, които трудно ще бъдат разбрани от читатели без съответната научна подготовка. Това обаче мен не ме притесни и просто прескачах нещата, които не ми бяха ясни, важното бе да схвана главната идея на авторите и мисля, че успях да го направя.

Цялата теза на Божилов и Нам се базира на втория закон на термодинамиката, наричан още и "Закон за ентропията". Той гласи, че ентропията на затворена система, която не се намира в равновесие, нараства с времето, като достига максималната си стойност при достигане на равновесие. Сега ще попитате и какво е ентропия, нали :)

Ентропия е физична величина, която представлява мярка за безпорядъка на термодинамичните системи. Това е сухата дефиниция, макар че аз винаги за по-лесно съм си представял ентропията като хаос, не съм сигурен до колко е правилно, но това опростяване върши работа за разбирането на този термин.

Друго важно, което трябва да се знае - състоянието на термодинамично равновесие се характеризира с максимална вероятност, максимален безпорядък и максимална ентропия.

Най-важното от закона е, че безпорядъкът в системите винаги нараства. Нещо повече, целта е да се достигне равновесното състояние (максимален безпорядък) възможно най-бързо. И именно тук се намесват хората и извънземните според двамата автори на "Живот и вселена".

Човекът създава безпорядък, дори и да си мислим, че сме "строители", "градители" на бъдещето. Колкото по-развита е една цивилизация толкова по-голям хаос е способна да създаде. Представете си затънтено село в средновековието. Един селянин се побърква и решава да подпали нивите и хамбарите с храна. Колко щети ще успее да нанесе преди другите селяни да го хванат, набият и изгонят от селото? Една-две ниви, няколко хамбара, ако е достатъчно бърз и има късмет дори всичките, но пак вредата, която ще е нанесъл ще има само локално измерение. Селото ще прекара една гладна зима до другата реколта, но съседните села няма да са засегнати. Едва няколко десетки човека ще са потърпевши от действията на полуделия селяк. А сега си представете един съвременен човек, който има отговорна работа - диспечер е в метрото, на някое летище или пък работи в някоя ядрена централа. Направо не ми се мисли колко стотици и хиляди хора могат да пострадат ако той превърти. Тези примери ги няма в книгата, както казах обясненията там са доста по-научни, но мисля, че много точно описват как колкото сме по-развити, толкова повече способстваме за увеличението на ентропията.

Защо и извънземните да не са като нас? То е в реда на нещата да възниква все по-сложен живот, защото цялата вселена се стреми да достигне максимална ентропия. Ако има само една планета с живот (Земята), то много по-бавно ще нараства ентропията отколкото ако има хиляди и стотици хиляди извънземни раси. И те ще развиват своята техника и наука все по същата причина - за да имат на разположение все повече оръжия и технологии, чрез които да създават хаос. Все в този ред на мисли - логично е високоразвитите цивилизации да се срещат. Една самотна раса би унищожила доста по-малко сама - своята планета, съседните планети и т.н. в зависимост от това до къде успее да се развие преди да се самоунищожи. Ако обаче две раси се срещнат, то те такава война може да си спретнат, че да поломят множество звездни системи. Не е ли страхотно :)

Именно затова ми хареса тезата на Божилов и Нам. Ние ще оцелеем, макар че ясно се вижда, как се мъчим да достигнем максимална ентропия на Земята превръщайки я в еднороден (радиоактивен?) отпадък. Вероятността да оцелеем е много по-голяма от тази да се унищожим още сега, защото според природните закони е много по-полезно да създадем максимална ентропия из цяла звездна система отколкото само на нашата си планета. А и най-вероятно ще срещнем извънземни "братя по разум", които с радост ще взривяват планети и с радост ще ги превръщат в еднороден пръстен от отломки (ентропия на макс). Не е ли яко :D

~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

Не обличайте термитниците, идиоти!

В България има термити, но те не строят извисяващи се жилища като други видове по света. За жалост човешката идиотия няма граници (което е логично според описаната по-горе теза за ентропията). Експерти все по-често забелязват поставени дрехи върху термитници. Явно някои хора намират това за забавно, вероятно си правят и селфита. Само дето това може да убие цялата колония! Дрехите, особено ако са от изкуствена материя променят температурата и вентилацията в термитника. Ах, тази ентропия в човешките мозъци....


(Източник)

~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

Полтъргайст в Разград, ще има ли разследване?

От повече от година следя едни случай на вероятен полтъргайст. Една редовна читателка от време на време чува странни звуци на работата си като е сама. Веднъж една арка от балони сама започва да се тресе, а друг път един прозорец е счупен, а камък няма. Всичко до тук може все пак да се обясни с някакви естествени причини, макар че толкова случаи ще е голямо съвпадение. Последното обаче, което ми написа ме кара силно да вярвам, че имаме работа с паранормални сили.

"Отдавна не съм споменавала за полтъргайса. Е вчера се появи. Не бях сама,с шефката ми бях и имаме една малка масичка,която е украсена и имаше една фигурка на сладолед и изведнъж падна,но не просто да падне,а все едно нещо или някой я блъсна и се счупи,първо се чу някакъв звук,как се плъзга по покривката и след това падна беше много странно и не можем да си обясним какво стана. Не съм си внушила,шефката ми е видяла (тъй като аз бях с гръб как просто това нещо пада,без да се мести или нещо такова,а не е било накрая на масата."

Чудя се дали да не планирам едно посещение до Разград и да се опитам лично да засека полтъргайста с уредите, които имам.

~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

Интересни статии от българското онлайн пространство

Температурата на Антарктида достигна рекордните -98.6 градуса

Луиза Григорова снима филм за Царичина и контакта с извънземни

~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

Изследване на изоставени подземия, хавайски стил

30 минутно видео. Струва си. Не откриват тайна подземна база, но важно е приключението.ПОДОБНИ СТАТИИ:
Лазерен лъч от Мъглявината на Мравката
МИСТЕРИКОН (30 юни 2018)

Няма коментари:

Публикуване на коментар