23 юни 2018

Свръхстранни срещи със същества - част I

Да срещнеш извънземен, демон, дух или криптид си е странно само по себе си, защото според мнозина тези неща не би трябвало да съществуват. Но има случаи, когато подобни срещи са дори по-странни от обикновено. Започвам нова поредица с няколко подобни истории.

Първият случай се е разиграл през далечната 1924 година в Паско Каунти, Флорида, САЩ. Свидетелка е станала Евелин Уенд, по онова време младо момиче. Тя обаче се осмелила да разкаже случката едва през 1974, като старица.

Евелин си играела в двора на нейното училище, когато забелязала, че наблизо се е появил яйцеподобен обект, който светел толкова силно, че трябвало да закрие очите си. Внезапно обаче яркостта му намаляла и момичето видяло, че това е някакъв апарат с класическа НЛО-форма тип "летяща чиния". В машината се отворила врата и от нея слезли няколко малки същества подобни на роботи. Били по-малки на ръст от Евелин и имали донякъде прилика със слънчогледи - лицата им били в средата, където трябвало да бъде питата със семки.

Тези "роботски слънчогледи" започнали да сглобяват някаква странна машина, Евелин инстинктивно разбрала, че това е оръжие. То било насочено към научната лаборатория на даскалото. Създанията влезли в телепатична комуникация с детето и му казали, че смятат да унищожат лабораторията, защото в нея се провеждали опасни експерименти при затворени врати. Внезапно обаче робо-извънземните-цветя размислили, разглобили всичко и се прибрали в апарата си като поканили Уенд да дойде с тях. Тя отказала и те ѝ казали, че ще дойдат отново за нея след 35 години.

35 години се минали, но извънземните не дошли. Когато Евелин Уенд разказала тази история на уфолозите през 1974, те я подложили на регресивна хипноза, но никакви нови детайли не се появили.


Защо тази история е свръхстранна:

- Случва се около две десетилетия преди да се разрази съвременната НЛО-мания (началото ѝ е дадено през 1947 от Кенет Арнолд)
- Видените извънземни имат странен външен вид (роботи-слънчогледи) и до колкото ми е известно никой друг човек никога преди или след това не ги е срещал.
- Те имат странно намерение (да унищожат научна лаборатория в едно провинциално училище)

Дали обаче историята е истинска? Напълно съм убеден, че Евелин Уенд е вярвала в това, което разказва. Една старица не би тръгнала да лъже с такъв фантатичен случай, поне не нарочно. Това обаче не значи, че наистина описаното се е случило. Може като дете Евелин да е имала припадък и всичко да ѝ се е един вид присънило. Има обаче един интересен момент, който е най-странното нещо в целия случай. След няколко години научната лаборатория на това училище наистина бива разрушена. За жалост за това в оригиналната статия от където превеждам, е казано твърде малко. Единствено е пусната шегата, че може би извънземните все пак да си променили мнението още веднъж, върнали са се и са разрушили лабораторията. Да бяха вместо това дали повече инфо - при какви обстоятелства се е случило разрушението. Ако полицията така и не е изяснила причината, то нещата стават доста съмнителни. А ако самата градска управа е наредила събарянето на лабораторията, то тогава човекът написал статията от която превеждам, заслужава само укор. Нарочно премълчава този тривиален факт, за да може да си пусне плоската шега. За жалост дори и в съвременната Интернет ера, на мен ще ми е трудно да издиря информация за някакво локално американско събитие случило се преди десетилетия. В библиотеките във Флорида вероятно се пазят старите броеве на местните вестници, в тях трябва да е отразено разрушаването на лабораторията, каквато и да е причината. Съмнявам се обаче тези стари издания да са дигитализирани и качени в Интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар