09 юни 2018

Лазерен лъч от Мъглявината на Мравката

Mz3, известна още и като мъглявината "Мравка" е открита през 1922 от астронома и астрофизик Доналд Мензел (1901 – 1976). Намира се на около 8000 светлинни години от нас. Наскоро Европейската космическа агенция (ESA) използвайки орбиталната обсерватория Хершел, е засякла лазерно излъчване идващо от тази планетарна мъглявина. Странична забележка - тази новина става за страхотно заглавие за треторазряден фантастичен филм "Лазерният лъч от мъглявината на мравките!" Иначе сериозно - може ли това излъчване да е дело на извънземни? Аз лично не бих отхвърлил никоя възможност, дори и тази, не знам защо учените винаги бързат да обяснят всичко с "естествени феномени". И в този случай действат така. Някои радиоактивни газове, когато са в сгъстени облаци около някоя звезда могат да увеличат светлинното ѝ излъчване до толкова, че да се получи лазарен лъч.

Има обаче един интересен момент в цялата история - горната теория обясняваща феномена чрез естествени космологични процеси е предложена доста преди засичането на настоящия лъч. Неин автор е...Доналд Мензел, същият човек, който е открил Мъглявината "Мравка"! Случайно съвпадение ли е, че една от неговите теории се проявява в космически обект, който той самият е открил? Вероятно да, но цялата сага ми напомни за нещо, което ако не се лъжа бях прочел в "Дневник на галактическия стопаджия". Корабът на героите на книгата се задвижваше от "случаен двигател". Той разчиташе на "случайностите", за да се придвижи от едно място във вселената до друго. Като страничен ефект, навсякъде където минаваше се случваха "случайни съвпадения". Така на една извънземна планета един континент "съвсем случайно" бе кръстен Франция. Някога когато прочетох това бях много впечатлен от идеята. Замислих се дали някъде на хиляди светлинни години от тук, няма някой извънземен, който също като мен се казва Георги Бончев и който живее на планета казваща се България например.

Но да се върнем на настоящата новина. Ако си представим, че описаното съвпадение е дело на някаква странна машинация, то то няма да е единствено. Какви други странни съвпадения може да има? За мен е ясно какви - в мъглявината "Мравка" живее извънземна раса, която изглежда точно като земните мравки (че даже може да има и същите размери или пък напротив - да са гиганти)! Те идват!!!!

Източник

(изображение - aniaart @2013)

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Червени колони от светлини над Хърватия (2 и 5 май 2018)
Октоподите са извънземни?
Планети - очни ябълки

Няма коментари:

Публикуване на коментар