28 юни 2018

Паранормалните котки на Великобритания

От десетилетия (а според някои - от векове) във Великобритания често се появяват съобщения за видени големи диви котки - пуми, леопарди и т.н. Както би трябвало да знаете, тези видове не са характерни за фауната на Албиона. Най-логичното обяснение е, че тези животни са били гледани като домашни любимци от разни хора до момента, в който котките успяват да избягат. А може и самите собственици да ги пускат на свобода, неспособни повече да се грижат за тях.

И макар не всички случаи да са реални, примерно някой шегаджия се обажда в полицията, че уж видял нещо или пък пияница е объркал обикновена домашна черна котка за пума, то положението е наистина сериозно. И полицията и военните са провеждали разследвания и диренията на тези нехарактерни за Англия котки - понякога дори с хеликоптери съоръжени с уреди за топлинно засичане.

Както казах, най-логичната версия за появата на тези котки, е пускането им от хора гледали ги като екзотични домашни любимци. Тази теория се потвърждава от това, че властите от време на време успяват да хванат някоя такава дива котка. Един такъв случай датира от 1980. В Шотландия е хваната възрастна пума. Тя обаче не се плаши от хората и се държи като питомно котенце. Това навежда на мисълта, че е гледана от някой като домашен любимец. Тази пума прекарва остатъка от живота си щастливо гледана в един зоопарк.

Не всички случаи обаче могат да се обяснят с горната теория. В някои от наблюденията са вплетени паранормални елементи и просто няма как да става на въпрос за избягали от някой частен двор диви котки. Хора разказват как видяната от тях голяма котка буквално се изпарява във въздуха. Човек от Дартмор пък твърди, че е видял дива котки придружена от върколак!

Изследователят Ник Редфърн има в колекцията си два случая на видени големи диви котки да излизат от НЛО. Интересното е, че и двата случая са от Йоркшир, единият е от 1968, а другият от 1982.


Тези странни котки често се появяват и в добре известни аномални зони. Едно такова загадъчно място е Канок Чейс. За него има поне две статии в блога:

Канок Чейс, Англия

Дете с черни очи (случай от Канок Чейс)

През 1989 една жена почти се сблъскала с голяма черна котка в гората в Канок Чейс. Животното внезапно сменило формата си - от котка се преобразило в черно куче, след което избягало. Тук е момента да отбележа, че в Англия, Шотландия и другите страни от Великобритания от векове се разказват легенди за черни кучета. Те дори са вдъхновили Артър Конан Дойл да напише прословутата си новела "Баскервилското куче".

На този феномен също съм посвещавал материал:


Дали двата феномена са свързани? Мистериозните (обикновено черни) котки и черните кучета.

Има и още по-странни случаи. През 1941 в Съфолк е видяна черна пума, която се преобразила в...заек!

Накрая един малко куриозен случай. През 1984 в Росъндейл има вълна от наблюдения на голяма котка, която ще бъде наречена "росъндейският лъв". Няколко овце дори са убити от това животно. Скоро се появява една жена, което твърди, че тя самата е отговорна за убийството на животните. Тя била вещица, която се преобразувала в пума. Ако не бяха горните случаи, бих отхвърлил историята ѝ като измислиците на някоя луда. Но при толкова много странни случаи, не съм сигурен дали няма някакво зрънце истина в приказките на тази жена.

Източник

1 коментар:

  1. Според скорошни изследвания е установено, че броят на тигрите в САЩ е много по-голям, откъдето и да било другаде. Малоумните американци купуват малки тигърчета и като пораснат се отървават от тях, след като проумяват, че не са способни да ги гледат.

    ОтговорИзтриване