24 юни 2018

МИСТЕРИКОН (24 юни 2018)

Започвам нова експериментална рубрика, която до голяма степен ще е наследник на някогашния "Мистерика Бюлетин" и на "Кино Мистерика" (не знам дали тези две рубрики ще продължат да съществуват отделно). Акцентите ще са разнообразни, тук ще публикувам всичко, което ми направи впечатление и което не мисля, че е за самостоятелна статия. Това ще са сравнително дълги статии и затова ще излизат само понякога и то само в събота или неделя. Отворете си любимата напитка, настанете се удобно у вас и се насладете на това, което ще пиша, ще давам като линкове и ще вграждам като клипове.

~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

ИНТЕРЕСНА ТЕОРИЯ ЗА ФАНТОМНИТЕ СТОПАДЖИИ

В блога има описани няколко такива градски легенди. Такива истории съществуват в Мексико, САЩ, Япония, дори в България. Някой пътува с автомобил късно през нощта, вижда странник край пътя, спира да го вземе, пътуват известно време, в един момент шофьорът се обръща към спътника си, но в седалката до него няма никой! Често пъти фантомният автостопаджия е жена в бяло, като винаги има някаква прикрепена история към нея - като например, че тя е духът на булка тръгнала към сватбата си, но загинала в автомобилна катастрофа преди да стигне до църквата.

През март т.г. бях на кратко посещение в Дания и Швеция. Не, не съм попадал на фантомни стопаджии, но си взех последния по онова време брой на списанието ForteanTimes. Това е едно издание, което публикува паранормални, странни или просто любопитни новини. Не съм виждал да се продава някъде в България, макар други англоезични издания като Newsweek да могат да бъдат открити у нас. Поръчвал съм си няколко броя по Интернет, а ето че сега си го взех и при последното си пътуване навън.


В една кратка статия се излага интересна теория за фантомните стопаджии, която е със скептична насоченост. Двама японски учени са стигнали до извода, че дългото нощно шофиране по монотонен път може да вкара шофьора в състояние подобно на транса. Разгледан е случай от 1968 с местен шофьор на такси. Една нощ той видял край пътя някакъв човек. Спрял да го вземе. След известно време погледнал към седалката до себе си, но там нямало никого.

Двамината учени предполагат, че шофьорът е изпаднал в транс или в някакво полу-заспало състояние. Неговата работа е да взима хората от улицата и именно затова нещо такова му се присънило - как спира и качва непознат човек. По някое време таксиджията внезапно се събужда, може би е минал по неравност по пътя и колата се е раздрусала. Поглежда до себе си, но там естествено няма никого - всичко е било сън.

Доста добра теория, може би някои случаи могат да се обяснят така, но не всички. Ето един такъв случай от Франция, годината е 1981. В автомобила не пътува сам шофьор, а цели четирима човека. Те спират, за да качат старица, която се намества между двете жени на задната седалка. Наближават остър завой и старицата се провиква "Внимавай за завоя! Рискуваш живота си!" Всички се съсредоточават в пътя, а шофьора намаля скоростта. Тогава осъзнават, че старата жена вече не е в колата. Не е възможно едно и също нещо да се присъни и на четиримата в колата, явно старицата не е била сън, транс или нещо подобно.

Е, както казах, докато бях в Дания и Швеция, не попаднах на фантомни стопаджии, но една вечер намерих тези статуи в Малмьо. Не са плод на фантазията ми, истински са и изглеждат някак си мистично по тъмно.


~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

"Automata", епизод 1

"Automata" е късометражен сериал в стил ноар, в който участват и...роботи! Само една вметка - има и дългометражен фантастичен филм със същото име на английски (на български са го кръстили "Живи машини"), той е испано-българска продукция и в него участва Антонио Бандерас. Филмът и късометражното сериалче нямат нищо общо, поне до колкото разбирам.

Това е първи епизод, мисля, че сериалът би ми харесал.~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

Какво е ноар филм

Даденият по-горе късометражен филм описах като "ноар", но се замислих колко от читателите знаят какво означава този термин. Вероятно не много, признавам си - и аз имах само бегла представа. Затова ето какво извадих от Wikipedia:

Филм ноар (от френски: Film noir, „черен филм“) е термин, който се използва за обозначаване на холивудските криминални драми от средата на миналия век. Създаването на по-точна дефиниция е тема на противоречия, която продължава от Втората световна война до сега. Според киноисторика Марк Боулд това е труден за описание феномен. Според Томас Шулц това е просто стил в кинематографията, но каквото и определение да се даде, това е жанр, който използва различни схеми. Централната фигура обикновено е частен детектив, обикновен редови полицай, застаряващ боксьор, нещастен мошеник, подмамен в криминалния свят почтен гражданин или просто жертва на обстоятелствата. От това най-често произлизат гангстерски филми, полицейски процедурни филми като образа на фаталната жена ("femme fatale") и еротиката са почти задължителни за стила. Възможно е да се включи фантазен елемент, дори готически романтичен сюжет, но по принцип това са песимистични истории. Други характерни елементи на този жанр са тенденцията към използването на малко светлина, на сенки, специфични за кинематографията ъгли на снимане, вкл. датски ъгъл Dutch angle, отражение в огледало, нестандартни композиции и няколко други визуални техники. Действията се развиват обикновено през нощта или при дъжд. Понякога се смята, че прекалено оплетените сюжети особено с ретроспективни кадри и говоренето зад кадър са недостатъци, но това изглежда да са едни от най-гледаните филми в световен мащаб. Класическият период за филм ноар се смята от края на 40-те години до края на 50-те години на 20 век. Повечето филми от класическия период са нискобюджетни, без участието на известни актьори.

За пръв път терминът филм ноар е използван от френския филмов критик Нино Франк в статия от 1946 година. В нея той разглежда няколко класически холивудски филма, сред които са Лаура (1944) и Малтийският сокол (1941) и твърди, че те са творби на нов криминален жанр, в който се набляга повече на характера на героите, отколкото на действието.

Филм ноар е бил предмет на пародия още от самото си създаване. Клишетата, които героите използват, дават добър материал да бъдат пародирани.

~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

Извънземните в българските медии през последните дни

Направих си експеримент. Потърсих какви новини са пуснали българските новинарски сайтове свързани с извънземните през последните дни. Темата е сравнително актуална, макар и не както едно време. Ето две заглавия:~~~~ o ~~~~ o ~~~~ o ~~~~

The Babadook (2014) - трейлър

Изтеглете си този филм, изглежда си струва. Най-малкото колко австралийски хорър филми сте гледали?ПОДОБНИ СТАТИИ:
Пътепис: до Бусманци и обратно

Няма коментари:

Публикуване на коментар