02 юни 2018

Защо САЩ унищожават свой сателит през 2008?

USA-193 е военен сателит на САЩ изстрелян на 14 декември 2006. 14 месеца по-късно, на 21 февруари 2008, американците правят нещо необичайно - унищожават собствения си сателит. За тази цел бойният кораб USS Lake Erie, позициониран край Хавай, използва модифицирана SM-3 ракета способна на достигне ниските околоземни орбити.

Официалната версия е, че този сателит е щял скоро да падне обратно на земята и американците са искали да предпазят човечеството от някой инцидент, защото като гориво на са ползвани отровните съединения хидразин и берилий.

Тази версия обаче звучи нелогично. Това не е първият сателит носещ тези вещества. Има стотици други ползващи това гориво. След време много от тях падат на земята и досега не е възниквал никакъв проблем. За да пострада човек от въздействието на хидразина, той трябва да е в непосредствена близост до него. Шансовете на USA-193 да падне в море или океан са се оценявали на 70 процента. Едва 30 процента е била вероятността сателита да се разбие на сушата и още по-малка да удари някой град. Освен това американците използват доста мощна бойна ракета, те и преди са сваляли сателити без да се осланят на такава сила. Ето защо веднага тръгват конспирациите, че реалната причина за унищожението на USA-193 е друга.

Най-популярната теория на конспирациите твърди, че на борда на този сателит е имало свръхсекретни военни разработки. САЩ не са искали да има и най-малък шанс такава техника да попадне в ръцете на Русия или Китай, ако случайно USA-193 падне някъде там.

Други обаче смятат, че истинската причина за унищожението ма космическия апарат не се крие в сателита, а в самото унищожение. Месеци преди това събитие Китай тества своя ракета за сваляне на сателити. Извършеното от САЩ е демонстрация на сила - ето, ние имаме по-мощни ракети, с които може да сваляме обекти в космоса.

На мен обаче и официалната версия и дадените по-горе две конспиративни обяснения са ми скучни. Нека си представим, че сателитът е бил превзет от ИЗВЪНЗЕМНИТЕ!!! Заради това САЩ са го думнали. Яка теорийка, нали :)

1 коментар:

  1. Демонстриране на сила ми изглежда като най-вероятна причина. По-интересна хипотеза ми се струва да е бил превзет от хакери и да се е наложило да го унищожат.

    ОтговорИзтриване