08 май 2018

Титанобоа - чудовищната змия властвала в праисторическа Колумбия

Преди 60 милиона години едно истинско чудовище е командорило частта от Южна Америка, която сега се намира в съвременната държава Колумбия. Именно там са намерени единствените фосили на въпросното животно, твърде възможно е неговият жизнен ареал да се е простирал върху доста по-голяма територия. Става въпрос за гигантска змия.


Благодарение на намерените фосили е създаден модел в реален размер на змията, който през 2012 г. е изложен в ж.п. станцията Гранд Централ в Ню Йорк, САЩ. Така е направена и реклама на подготвяния по онова време научнопопулярен филм "Titanoboa: Monster Snake". Продукцията е дело на Smithsonian Channel.

Изложеният модел:


Змията е кръстена "Титанобоа", което просто значи "титанична боа". Името не е пресилено. Дължината и се оценява на между 12 и 15 метра, а теглото ѝ на над 1100 килограма. Най-дебелата част от тялото ѝ е имала диаметър 0.9 метра, което си е почти метър. За сравнение анакондата, една от най-големите съвременни змии може да достигне дължина от 6.1 метра и тегло от 227 килограма.

През 2003 студент по геология намира фосили на някакви древни растения. Някои учени се заинтерсуват от находката му.


Скоро става ясно, че това не е никакво растение, а някакво животно. Експертите се насочват към крокодил. Едва след няколко години се събират достатъчно останки от това странно животно, за да бъде идентифицирано. Оказва се змия. Общо са намерени около 100 фосила от 28 отделни индивида. Чак през 2012 обаче е намерен и змийски череп. При змиите черепите са доста чупливи и бързо се разпадат.

В намерения череп зъбите са разположени доста близо, по-гъсто дори отколкото при съвременните бои. Заради това специалистите спекулират, че може би тази змия се е хранила с риби, които са хлъзгави животни. Но като се има в предвид размера ѝ, нищо чудно да е похапвала дори костенурки и крокодили.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Срещи с еднорози
Миещи мечки - "зомбита" в Охайо, САЩ
Цветя цъфтят на 700 километра от Северния полюс

Няма коментари:

Публикуване на коментар