05 май 2018

Пътепис: до Бусманци и обратно

На кратко:

Дълго рекламираното от мен отиване до предполагаемата прокълната къща в село Бусманци най-накрая се случи. Това ще е една дълга статия писана цял неделен следобед и за да няма разочаровани, ще напиша какво ще съдържа и какво няма да има. Ако даденото на кратко не ви устройва, може да пропуснете четенето на настоящия материал.

- Няма да има нищо суперсензационно, ако толкова лесно можеше да бъде доказано съществуването на паранормални явления, те отдавна да бяха доказани.

- Ще има все пак загатнати няколко съмнителни момента.

- Не можа да се докаже категорично дали нещо се е случило в тази къщурка или всичко е измислица. Вероятно няма и да се докаже никога, защото достъпът до съборетината вече е почти невъзможен.

- Единственият човек, който си направи труда да отиде до Бусманци бе авторът на блога "Мистерика"...и се оказа, че това е за добро!

- Писането на тази статия бе съпроводено с употребата на (доста и при това различен) алкохол, затова е твърде вероятно някои части от текста да съдържат пиянски глупости.

Увод

Цялата история започна през януари 2018 година. Писа ми един дългогодишен читател, който освен това ми е и съгражданин - Владимир от Костенец. Той ми прати много вълнуваща история случила се на негов добър приятел. Всъщност поредицата от събития започна още няколко месеца преди това, подложих се на тежка операция, явно оцелях щом пиша в блога, след операцията получих нови сили за живот и реших да пиша на някои от читателите с които бях загубил връзка. С Владо не бях се чувал и виждал от около 2 години и затова му писах. Ако не го бях направил, вероятно той никога нямаше да предприеме инициативата да възстанови познанството ни и никога нямаше да прати бусманската история. А как се стигна до въпросната тежка операция също си има причини, но чак толкова назад няма да се връщам, че ще го откарам до самото ми раждане, а може до още преди това :D Но предполагам и вие самите добре си го знаете от своя си жизнен опит - едни събития водят до други на пръв поглед несвързани случки. Важното е едно - историята стигна до мен и аз я публикувах в "Мистерика" на 19 януари:

Читателска история - полтъргайст, зла сянка, странен човек (Бусманци)

Ето как завърших материала:

Смятам да отида през тази година до Бусманци и да потърся въпросната схлупена постройка. Има ли желаещи да организираме експедиция?

Аз съм човек, който държи на думата си и реализира намеренията си, макар това понякога да отнема доста време. Заех се с организирането на "експедиция" до Бусманци като първото нещо което пуснах бе една анкета, резултатите от нея може да видите ТУК.

Подборът

Общо 8 читатели изявиха желание да се включат по един или друг начин в експедицията. Първоначалната бройка бе доста обнадеждаваща макар да знаех, че едва ли реално ще дойдат толкова.


През следващите около два месеца на практика проведох нещо като кастинг без да го осъзнавам. Първо посочих датата на която ще се ходи до Бусманци - 29 април 2018. Някои хора отговориха, че вероятно няма да са в България по това време или ще са на работа, макар да се пада неделя. На другите предложих да се видим и на живо, защото не бих тръгнал на някъде с някой, който не знам що за личност е. В крайна сметка останаха само двама сериозни читатели (с други поне се чух по телефона или разменихме имейли и може би в бъдеще бих се видял и с тях).

Една скоба - възможно е с част от желаещите да не успях да установя връзка по чисто технически причини. Когато започнах да пиша имейли, се появиха някакви странни проблеми. За тях съм писал тук:

Бюлетин "Бусманци" (1 март 2018)

Несериозните

Защо в крайна сметка отидох сам до Бусманци?

Планът ми беше до къщата да отидем аз, Владимир, изявилите желание да се включат нови читатели, както и някой от старите читатели, с които съм имал вече общи преживявания:

- Борислав, с който сме ходили до един мост с мистична слава:

"Мистерика" в действие: посещение на призрачния мост в Обеля

- или Станислав, с който сме посещавали зловеща детска градина:

Посещение в изоставена детска градина + нови читателски истории

Разчитах че поне един от тримата ветерани (Владимир, Борислав или Станислав) ще дойде, но това не се случи. Стан е извинен, все пак е доста далеч от София, а и си има от около година сериозно бизнес занимание. Влади и Борето обаче седмица преди насрочената дата се покриха и не отговаряха на съобщенията ми, дори не казаха едно "извинявай, изникна нещо и няма да мога да дойда". За несериозността на Боби знам отдавна, но не подозирах, че и Владо е такъв. Бях му делигирал правата да получава читателски истории на неговия имейл адрес, но предвид несериозността му не мога да бъда сигурен дали ще ми препрати всичко. Затова, ако сте пращали нещо на:

magnum_69@abv.bg

и то не е излязло в блога, пратете го отново на:

misterika_bg@yahoo.com

На Борислав отдавна съм отнел всички привилегии, така че няма какви повече права да му махам :D Освобождавам обаче Владимир от задължението да приема нови читателски истории. Колкото и да е готин и приятен човек Влади (и Боби също - доста бири сме изпили заедно), "Мистерика" е по-важна за мен, затова...


Така останаха само двамата нови читатели (нови в смисъл, че наскоро се запознах с тях, те всъщност четат блога от доста дълго време). Реших да не тръгвам само с тях на това пътуване, все пак прецених, че има известен риск. Аз съм отговорен човек, не желая да излягам на опасност никого, затова и тръгнах сам! Ако някой ще бъде застигнат от беда - паранормална или не, нека това да бъда само аз. Оказа се, че решението ми е напълно правилно - не защото ми се случи нещо, а защото щях да загубя напразно времето на хората.

Пътуването


Тръгнах от квартирата ми в София в 8:00 ч. сутринта. Софийска компания "Градски транспорт" се бе погрижила да не стигна лесно до Бусманци. Оказа се, че трамвай 20, с който мислех да стигна до гара Искър е със съкратен маршрут - така трябваше първо да хващам трамвай 22 до спирка Младежки театър преди да се кача на двайсетицата. Отделно сума-ти време чаках по спирките.

Само като странична забележка. В трамвай 20 видях поредната ганьовщина на българина. Може ли да стъпиш с крака си на предната седалка?!


От гара Искър до Бусманци стигнах с автобус 10, който прави доста заобикалки - през Абдовица, а и покрай спирката на метрото преди Аерогарата, преди 10 години, когато съм пътувал с този рейс това го нямаше в маршрута му. Така до Бусманци стигнах за цели 2 часа!

Местоположението

Къде се намира въпросната прокълната къща установих още в края на януари чрез "Гугъл улични гледки". Писах за това в тази статия:

Бюлетин "Бусманци" - къщата е локализирана!

Отказах обаче да споделя тази информация от страх, че някои безразсъдни читатели може да се втурнат сами натам и да пострадат. Сега давам точните координати. Съборетината се намира на улица "Беговица".


Ето как изглежда къщурката в "Улични гледки":


Защо през февруари отказах да споделя координатите, а сега с охота ги давам? Нямам ли опасения, че някой ще пострада? Нямам, защото на практика къщата е вече недостъпна. Ще обясня по-нататък в текста.

Достоверност

Чудил съм се дали цялата история, която ми прати Влади, всъщност не е измама. На него самия или на неговия приятел, който уж лично я е преживял. Макар така и да не влязох в къщата, има една малка подробност, която ме кара да си мисля, че наистина нещо се е случило на приятеля на Владо преди година. Ето как се случи откриването на точното местоположение на къщата.

Имах следните подробности - в края на селото откъм страната на столичния квартал Дружба 1, едноетажна съборетина. Намерих подобна постройка в "Google улични гледки" и пратих дадената по-горе снимка на Владо. Той я показа на приятеля си, който с ужас е потвърдил, че наистина това е къщата.

Въпреки това как можех да бъда сигурен, че лъжата не продължава? Ако бях дал снимка на друга къща, дали пак нямаше приятелят на Владо (или самият Владо, ако той е лъжеца) да каже "да, това е къщата"? Ето я и малката подробност - Влади добави, че приятелят му е казал, че не е влязъл в съборетината отпред (такъв изглед съм дал на снимката от "уличните гледки" на Гугъл), а от другата страна. Действително бях проверил как изглежда съборетината и от другата страна, но не бях пратил тази снимка - от към улица "Крива ливада". Там ясно се вижда, че няма никакви сериозни заграждения и може свободно да се достигне до бараката (откъм ул. Беговица има телена мрежа). Това обаче не го бях споделил с Влади, той го каза с което потвърди, че приятелят му действително е ходил там, щом знае от къде може да се достигне до къщурката.

Ето как изглежда мястото от другата страна, има само колци от ограда, но между тях може да се мине свободно:


10 минути в Бусманци

И така след 2 часа лашкане с градския и селския транспорт най-накрая стигнах до Бусманци. Не смятах да влизам в къщата, а само да мина покрай нея първо по улица "Крива ливада", а след това и по "Беговица". Притесняваха ме не паранормалните сили, а съвсем "нормалните" селски сили. Може да съм твърде параноичен, но не знам как ще реагират местните хора, ако бях започнал да снимам наоколо и да се завирам по чуждите дворове дори и на безстопанствени къщи. Знам как аз бих реагирал, ако видя непознат да прави такива неща в родния ми Момин проход, а също и съседите ми как вероятно биха реагирали. Затова дори си измислих история, ако случайно някой ме спре и ме запита "чий го диря" в Бусманци. Видях на картата в Интернет, че на улица Беговица, се намира производителя на камини "Prity", естествено си пишеше, че той не работи в неделя, ама аз щях да се правя на ударен и да твърдя, че не знам и отивам да разгледам какви печки предлагат.

Та така, слязох от автобус 10 на спирка "Майчин дом" и тръгнах по "Крива ливада". За моя изненада, се оказа, че празното пространство през което може да се стигне до прокълнатата къща, вече не е празно, то е заградено с ограда, а зад нея е издигната нова къща, която явно е построена през последната година (когато е идвал приятеля на Владимир, нея все още я е нямало) - стените все още не бяха измазани, личеше си, че строежът макар и да е накрая, все още не е довършен. Не посмях да снимам от тази страна, знам как би реагирал собственикът ако ме види. Преди време един човек е снимал собствената ми къща в Момин проход, която също е в процес на изграждане - аз не го бях видял, казаха ми го родителите после....и побеснях.

Стигнах кръстовището на ул. "Крива ливада" и "Пробуда" и завих надясно към "Беговица". За да не изглежда съмнително поведението ми, продължих да се придържам към плана и загубих малко време за да стигна до магазина за камини на Прити, където дори снимах работното време.


На връщане реших да мина от долната страна на къщата - по улица "Беговица". Не го правете! Не минавайте пеша по тази улица! Това не е улица от селото, а на практика е междуградския път водещ към Казичене. Пътят е тесен, натоварен и няма тротоар! През цялото време се опасявах, че някой ще ме блъсне и затова успях да снимам само веднъж къщата. Спрях се буквално за една секунда и набързо направих фотографията. Вижда се, че по невнимание съм препречил с един пръст камерата на смартфона. И въпреки това снимката е доста добра като се има в предвид в каква напрегната обстановка снимах! Учудвам се въобще, че съм успял да центрирам къщата на снимката.


Ясно се вижда телената ограда и гъстата трева пред къщата. Самата тя вече е доста по-разбита отколкото на снимката от "Уличните гледки". Вероятно скоро ще се срути сама.

В по-голям размер:


И така, ето защо къщата е вече недостъпна - отпред ограда (да, има врата, не огледах за катинар, но ако я отворите, извършвате нарушението "взлом в чужда собственост"), а като гледам пред самата къщурка май има и втора ограда. Отзад - друга къща с ограда. Дали това е краят и повече нищо няма да може да се проучи по този случай? Във всеки случай ви съветвам да не ходите на своя глава в Бусманци, каквото можах видях, а вие само може да си навлечете главоболия. Предупредени сте!

Странните електросмущения и малка находка

Бях си взел две от устройствата - едното мери радиация, а другото електромагнитни излъчвания. Второто дори често пъти се използва от изследователи на духове.


Още докато пътувах в автобус номер 10, ги включих и ги оставих така включени в ръчната ми чанта. Докато вървях по "Крива ливада" вече бях забравил за тези две устройства - бях вече доста напрегнат. Скоро обаче взеха да се чуват странни пиукания, бързо зацепих, че те идват от чантата ми. Проверих - електромагнитният детектор се беше активирал, по това време вече минавах покрай новостроящата се къща закриваща съборетината. Дали електромагнитните вълни идваха от уличните жици над мен или от ел. инсталацията на новата къща? Помислих си го, но никъде на друго място в Бусманци нито едно от устройствата не се разписка. В интерес на истината докато минавах от долната страна (Беговица), нямах време да погледна джаджите, а и беше доста шумно - както казах това е натоварен междуградски път. Но и на самата спирка докато чаках автобус на обратно пак никое устройство не реагира. Тук имах време и специално ги погледнах, дори ги извадих от чантата ми. Над спирката има доста кабели - на ел. захранването, а и като гледам на един или няколко кабелни телевизии и / или интернет оператори. Никаква реакция. Дори и в София устройствата ми не реалигараха, а доста се шлях из центъра.

Нещо подобно се случи и докато бяхме с Борислав на моста в Обеля - там електромагнитният детектор яко надуваше алармата, но на друго място - не.

Не знам дали има връзка, вероятно не, но докато вървях по ул. "Беговица" и се оглеждах на четири да не ме блъсне някоя кола или камион, намерих някакво странно устройство на земята, то дори бе включено и показваше час (неверен при това). Взех го и като имам малко повече време ще го разгледам по-обстойно. Прилича ми на крачкомер, но може и да не е такъв. Както казах, на тази улица няма тротоари и не се предполага от там да минават пешеходци. Може би все пак някой е минал и в бързината го е изгубил. Друг вариант е да е някакво подобно устройство, но за велосипед и да е паднало от някой ентусиаст с колело. Трети вариант е въобще да не е никакво такова устройство, а нещо съвсем друго. Проверих, часът не върви назад, тоест не е таймер на бомба примерно, която да гръмне когато часът стане 00:00 :D.

Не го намерих пред изоставената съборетина, а преди това, дори беше с лицето надолу и не се виждаше екрана, за малко да го подмина. Както казах - вероятно няма връзка с къщата и предполагаемите сили в нея, но от опит съм се научил да не подминавам нищо като "случайно съвпадение".


Прибирането

На връщане се прибрах малко по-бързо защото хванах автобус 8 от Бусманци, той спира на колелото на товарна гара Искър, а не на пътническата такава. От там отново хванах трамвай 20 и после 22. Отново една скоба - някой крадец е отрязал таблото на трамвайната спирка, толкова струваме като племе...


Теориите

И така, какво мисля за цялата история? Почти съм убеден, че нещо наистина се е случило миналата година на приятеля на Владимир. Дали е било паранормално или просто си е въобразил обаче не мога да кажа. Както казах изключвам варианта за нарочна лъжа. Ако случилото се е дължало на паранормални сили, дали те са все още в порутената сграда или отдавна са се изнесли, също не мога да кажа. Твърде е вероятно да са тръгнали с приятеля на Владо и да са напуснали мястото. Това би значело, че мястото вече е "чисто".

Ако обаче не е, ми е чудно дали собственикът на новостроящата се къща и строителите са имали някакви преживявания. Все пак строежът е доста близо до съборетината и може нещо да е "прехвръкнало". Дали след време някой няма да ми пише с някаква такава история - "веднъж зидах една стена и изведнъж тухлите взеха да се местят сами. Това се случи в Бусманци" ?

А дали всъщност връзката между новата къща и съборетината съвсем не е случайна? Може би са все пак в един имот. От посещението ми в Бусманци, а и от картите в Интернет не мога да преценя в кой имот точно е съборетината. Мисля си, че е в долния, откъм "Беговица", но може това да е отделен имот - нива без постройка. Там и не пищеше електромагнитното ми устройство. Ето ви една чисто спекулативна теория - може би собственикът на новата къща е усетил, че в имота, който е купил или получил по наследство нещо не е наред. И затова е извикал приятеля на Владимир, уж да прокара ел. инсталация, а всъщност да отнесе злото със себе си. Така вече нищо няма да застрашава строежа...

Както казах спекулации много. Дали някога ще има развитие по този случай? Вероятно не - аз поне няма какво друго да направя. Няма смисъл отново да ходя в Бусманци - сам или този път със "сериозници". Единственият вариант е някой с повече информация да се свърже с мен - жител на селото, съсед, строител работил по къщата и т.н.

Заключение

В крайна сметка аз съм доста доволен от моето пътуване до Бусманци. Прекарах си чудесно там, а и докато пишех тази статия също се забавлявах (надявам се, че е допаднала и на немалко читатели). Ако някой се е надявал проучването на случая да се провали, а с това да се провали и целият блог (примерно да се депресирам и да спра да пиша), ще си остане само с мокрите сънища. Заредих се с нови сили да работя по блога и ще продължавам и за в бъдеще да правя проучвания - основно сам, но не бих отказал и подкрепа от читатели. Надявам се следващият случай да не ми изглежда толкова рискован и да взема с мен и читатели, с който съм се запознал едва наскоро.

Очаквайте и следващите мои пътеписи, дори да са чак след година. Вече съм си набелязал за посещение няколко други странни места.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Случаят "Дятлов" - странна снимка!
Вероятно нов смъртен случай в прохода "Дятлов"
Читателска история: сянка насред София

2 коментара:

 1. Анонимен11 май, 2018 10:03

  Наистина, най-добре ще е ако някой местен чете блога да се свърже, може да разкажа повече за историята на тази къща...Иначе, аз не виждам нищо лошо в това да направиш няколко снимки, дори някой да те види просто е трябвало да кажеш изгубих сигнал или слънцето ми свети в очите и не мога да видя колко е часа (примерно). Аз вярвам, че може би там наистина е имало нещо, не мисля, че зрял човек би тръгнал да разказва и то такава случка, ако е измислица. Поздрави:)

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен11 май, 2018 14:15

  Очаквах развитието на тази история :-) Съспенса малко се губи, ама другия път ще ти се получи
  Анастасия

  ОтговорИзтриване