31 май 2018

Планети - очни ябълки

Вселената е огромна и в нея има планети и обекти, които дори не можем да си представим. Тук ще опиша един тип планети, които вероятно са доста често срещани. Освен това учените предполагат, че на тях вероятността да съществува живот е много голяма.


Планетите очни ябълки (eyeballs) са наречени така заради приликата им с тези човешки органи и заради това, че винаги са "втренчени" с едната си страна във своята си звезда. Те не са като Земята, която периодично обръща всичките си части към Слънцето. От едната страна на тези планети - очни ябълки е вечна нощ, а на другата вечен ярък ден.


В осветената част температурите ще са изключително високи, тази страна ще е изгорена пустиня. В тъмната половина пък ще цари студ. Между двете части обаче ще се намира тънката "златна среда". Това е буквално зоната на здрача - с поносими температури, вода в течно състояние и твърде вероятно...живот.


Горното описание важи за така наречените "горещи огнени топки", тези, които се намират близко до своята звезда. Има и "студени очни ябълки", те са на доста по-далечна орбита от звездата. При тях светлата част не е огнена пустиня, а е океан. Водата получава достатъчно топлина, за да остане в течно състояние. Тъмната половина е вечен лед. Тези планети твърде лесно могат завинаги да се покрият изцяло с лед - дори и предната светла част. По някаква причина течният океан може да замръзне - примерно в атмосферата да се образуват гъсти облаци. След това няма размръзяване дори и облаците да се разкарат и отново да почне да пада достатъчно звезда светлина. Тъмната вода поглъща светлината и така се затопля. Светлият лед отразява повечето светлина и затова поема малко топлина. Именно затова е почти невъзможно размръзяването му.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар