22 май 2018

Мистериозните моменти около изчезването на Боян Петров

Пиша тази статия на 16 май, когато официално бе прекратена спасителната операция търсеща българския алпинист Боян Петров изчезнал на хималайския осемхилядник Шиша Пангма. Толкова дни след изчезването му не трябва да храним големи илюзии, че е жив. Един забележителен човек си отиде. С тази статия обаче не целя да отдавам чест на Боян, всичко добро за него вече е казано. Искам просто да обърна внимание на няколко странни момента. Те са взети от тази статия:

Легендарният алпинист Симоне Моро: Мистерията е с палатката на Боян.

Цитирам думите на Моро:

Най-странното нещо е информацията за неговата палатка, която е била намерена отворена със сняг вътре. Никой алпинист не я оставя по този начин, освен ако не отиде до тоалетната. Имало е подобни случаи, когато в този момент катерачи се хлъзгат и падат. В лагер 3 почти няма подобно място, където може това да се случи. Прегледах моите снимки оттам. Другият вариант да оставиш палатката отворена е, когато искаш бързо да избягаш и тръгваш надолу. Разбира се, може да има и развален цип. Това е голямата мистерия. Преди години Ули Щек ми разказа как на половин метър от него на Шиша Пангма двама негови приятели са били отнесени от лавина.

Този пасаж веднага предизвика у мен асоциация със случая Дятлов, а на вас? Внезапно дятловци панически напускат палатката си и побягват. Не казвам, че каквото се е случило на руските скиори, се е случило и на нашия алпинист, но просто приликата ми се наби в очи.

Нека цититам Моро и за нещо друго.

Единият вариант е той да се е скрил в някоя пещера, но не мога да разбера защо не е излязъл вече и не е подал някакъв сигнал.

Пещерите като цяло са обвити в мистерия, дори и когато са добре проучени пак може да поднесат някоя изненада. Като например масивната галерия открита през друга изследвана пещера в Канада:

Масивна пещера намерена под Монреал

Не случайно в блога имам специален етикет "Подземни тайни".

Сигурен съм, че пещерите на Шиша Пангма са слабо проучени или дори напълно непроучени. Знам, че е чиста наивна спекулация, но дали Боян не е открил входа към някое митично място като Шамбала или Шангри Ла? Вероятно не, но какво ни пречи да си мечтаем, че той е на едно по-добро място в пряк или преносен смисъл?


Няма коментари:

Публикуване на коментар