21 май 2018

Немците от малките островчета във Ватово море

Край северозападния бряг на Германия има серия от островчета и плитчини намиращи се във Ватово море, което е част от Северно море. Групово те са известни като островите Халиген и никой от тях не се издига на повече от няколко метра над морското равнище. Поради тази причина всяка зима приливните вълни заливат голяма част от тях. Това не пречи на хората да живеят тук, все пак немците са упорит народ. Всяка една от малкото къщи е издигната върху допълнителен изкуствено създаден земен насип.

На тази снимка е показано едно от островчетата по време на прилив. Почти всичко е залято, с изключение на насипа, върху който е изградена къщата:


По време на средновековието е имало повече острови в групата, но постепенно с вдигането на морското ниво много са изчезнали под водата завинаги.

Днес някои от островчетата са свързани с континентална Германия посредством теснолинейни линии, по които се движат частни вагончета притежавани от жителите на Халиген.

Малкото на брой жители се издържат основно от туризъм и отглеждането на крави. Всичко на всичко, островите са 10 към момента, населени са едва 5.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Необичайни къщи - част I
Необичайни къщи - част II
Необичайни къщи - част III

Няма коментари:

Публикуване на коментар