02 май 2018

Съкровището на Форест Фен

Хората обичат да търсят заровени съкровища или най-малкото да четат за тях. За мнозина скритото имане е неустоимо. В Мистерика съм писал редица статии с такава тематика, ето някои от тях:
В настоящия материал ще стане въпрос за Форест Фен и въпреки че името звучи като на някой легендарен пират, това всъщност е един над 80-годишен старец, който все още е жив.

Фен е роден през далечната 1930. Той е бивш военен пилот, който след като се уволнява от армията, се заема с прекупуването на предмети на изкуството, като и самият той е колекционер. Бързо забогатява и става милионер. Освен това е и голям ексцентрик и доказателство за това е сензационното му изявление, което прави през 2010-та. Фен обявява, че е закопал огромно съкровище в Скалистите планини. То се състои от пари в кеш, злато, ценни предмети и скъпоценни камъни, общо оценени на между 2 и 5 милиона долара. Категорично заявява, че съкровището вече не му принадлежи, то ще е за този, който го намери пръв.

Форест Фен:


Скалистите планини се простират надлъжно почти върху целия северноамерикански континент и затова Фен дава допълнителни указания.

- Съкровището е на север от Санта Фе, където живее милионерът.
- На около 300 мили е от Толедо, Охайо
- Намира се на височина над 5000 стъпки
- Не е в щатите Невада, Юта, Айдахо, нито в Канада
- Не е под вода и не е никак близо до реката Рио Гранде
- Не е на трудно достъпно място. Сам го е скрил, а Фен през 2010 е бил 80-годишен старец
- Не е под структура направена от човек (т.е. къща или нещо друго)
- Не се изисква да се преместват големи скали за да се стигне до него (нищо не се казва за малки камъни)
- До мястото където е скрито имането може да се стигне с превозно средство
- Цялото съкровище е скрито в бронзова ракла в римски стил с размери 10 на 10 инча.

Според тези указания съкровището остава да е в някой от щатите Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг или Монтана....което пак не е малка територия. През следващите години хиляди авантюристи ще тръгнат да търсят скритото богатство (по изчисленията на самия Фен над 350 000), а милионерът ще напише две книги, които придобиват добра популярност - "The Thrill of the Chase" (Тръпката на преследването) и "Too Far to Walk" (Твърде далече за пеша). В тях се съдържат карти и една поема. Фен твърди, че в книгите са закодирани координатите на златото. Нищо чудно, че са му толкова купувани книгите. От излизането им от печат в Интернет се вихрят безкрайни дискусии къде е скрито посланието.

Ето я и поемата, която давам в оригинал на английски, определено е добра.

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.
Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.
From there it’s no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There’ll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.
If you’ve been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.
So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I’ve done it tired, and now I’m weak.
So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

Цялата история има и тъмна страна. Поне четирима души са загинали в търсене на съкровището. През 2016 каякари намират тяло в река Рио Гранде. Оказва се, че това е 52-годишният пастор и търсач на съкровища Парис Уолъс (ама че комбинация - поп и търсач на скрити иманета). Той не е споделял преди смъртта си защо е тръгнал към Скалистите планини, но се предполага, че е дирел съкровището на Фен.

За Ранди Билю, пенсиониран механик, със сигурност се знае, че тръгва да разплете загадката на Форест Фен през същата 2016-та. Той изчезва безследно, тялото му не е открито. Единствено са намерени неговият сал и неговото куче.

Тези и няколкото други трагични случаи карат Фен да призове хората да тръгват добре подготвени и да не поемат излишни рискове и също им напомня, че съкровището не е скрито на супернедостъпно място.

"Моля ви не се пресилвайте. Аз бях на 80 когато скрих съкровището и това не е трудна задача. Скоро ще съм на 87 и мисля, че мога да отида и да го достигна въпреки възрастта".

В медиите се появяват призиви към Фен да прекрати тази игра защото явно става опасна. Милионерът отговаря следното:

"Исках да дам на хлапетата нещо да правят. Те прекарват твърде много време в стаята за игра или взрели се в ръчните си машини за текстови съобщения. Надявам се, че родителите им ще ги изведат на разходка в Скалистите планини. Надявам се, че ще ловят риба, ще търсят фосили на отдавна умрели животни, ще обръщат изгнили дънери, за да видят какво има под тях и ще търсят моето съкровище. Изглежда има отчаяние навсякъде. Исках да дам на хората малко надежда и нещо в което да вярват".

Брей, че хубаво изказване, особено как нарича смартфоните "ръчни машини за текстови съобщения". Много готин бил този милионер, почти колкото милиардера чичко Сорос, който превежда хиляди швейцарски франкове по сметката на Мистерика всеки месец ;)

Има и хора, които обвиняват Фен, че всичко е измислица, никакво скрито съкровище няма (самият Форест Фен намеква, че имането може да бъде открито и чак след 1000 години). Фен на свой ред заявява, че някои от тези, които го обвиняват, че е измамник, всъщност са разочаровани търсачи, които са били сигурни, че ще намерят съкровището еди-къде си. Теориите им обаче не са се оказали верни и те са останали с празни ръце. Фен допълва, че много от тях, макар да го обвиняват, че си е измислил всичко, продължават да търсят златото.

Един от личните приятели на Фен е казвал, че не може да даде доказателства дали съкровището наистина е закопано или всичко е измама. Все пак допълва, че вероятно всичко е истина, защото Форест наистина е притежавал бронзова ракла в римски стил, която сега липсва, а и добре познава приятеля си - той не би си направил такава шега с хилядите хора тръгнали да търсят съкровището.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар