17 май 2018

Нямало скрити помещения в гробницата на Тутанкамон

Една от най-важните археологически новини на отминалата 2017 година бе тази:


Първоначално си помислих, че новината, на която попаднах наскоро, е опровержение на горната новина. Но после се сетих, че Тутанкамон не е погребан в Хеопсовата пирамида, там се предполага, че е бил положен фараона Хеопс (близко е до акъла :Д)

Опровержението всъщност е за новина от 2015. Тогава английски учени са изследвали гробницата на Тутанкамон (тя не е пирамида) и са предположили, че има скрито помещение в нея. Дори са предположили какво има вътре - мумията на Нефертити.

Защо ли не съм изненадан обаче, че сега идва опровержение. Твърде често съм го гледал този филм и то в различни научни области - от космос през климатология до археология. Не, че винаги има някой в сянка, който дърпа ушите на ентусиазираните учени, които прибързано са обявили някакво "забранено" откритие. В повечето случаи дори смятам, че наистина е станала грешка и повторните изследвания са я открили, все пак и учените са хора, и те правят грешки. Но поне някои от "опроверженията" имам чувството, че са съшити с бели конци. Дали и настоящото е такова?

Екип от италиански учени е провел повторно радарно сканиране в гробницата и този път никакви кухини не са се появили. Те самите също са разочаровани. Египетските официални лица смятат случаят за приключен - няма нищо неоткрито в гробницата на Тутанкамон.


Един въпрос от мен. Добре де, щом има две противоречащи си изследвания, защо смятат, че второто непременно е вярно? Не е ли редно да се направи трето сканиране от трети екип за окончателно изясняване на случая?

Няма коментари:

Публикуване на коментар