03 май 2018

НЛО наблюденията на д-р Алън Хайнек

Доктор Джоузеф Алън Хайнек (1910-1986) е най-известният изследовател на НЛО, за него съм споменавал тук и там в предишни статии, но никога досега не съм писал материал посветен само на него. Наблюденията описани тук не са нищо особено, те са от така наречения "трети вид" (наблюдавани обекти в небето и нищо повече). Странното е всичко останало, но постепенно ще обясня какво имам в предвид.

Преди известно време един американски изследовател на НЛО (по-конкретно Mark OC, поддържащ блога High Strangeness) си е чатил с Пол Хайнек, син на доктора. Първа изненада за мен - не знаех, че Алън Хайнек има деца, макар че е логично, защо пък да няма. Оказва се дори, че има повече от един наследници.

Докато изследователят Марк и Пол Хайнек са си говорили, е станало въпрос за наблюденията на НЛО на Джоузеф Алън Хайнек. Марк е споменал за случая в който д-р Хайнек е бил в семейната вила в Онтарио, Канада и е видял НЛО. Излязъл навън и в небето имало странна светлина. По онова време Хайнек е може би най-квалифицираният НЛО-свидетел на планетата, та той се е занимавал със стотици случаи и детайлно е преценявал дали може да се смятат за реални или не. И по ирония на съдбата, когато най-квалифицираният свидетел на НЛО вижда непознат обект, на километри наоколо няма телефон чрез който да може да се обади на най-близката военна база, за да провери дали те знаят нещо по въпроса и евентуално да изпратят самолети да проследят НЛО-то.

След като Марк приключил разказа си, Пол бил страшно изненадан, той никога не бил чувал за този случай свързан с баща му. Казал, че ще говори с братята и сестрите си, дали те знаят нещо по въпроса. Марк пък обещал да намери материали, в които е описано това наблюдение. Тук почват големите изненади. Пол установил, че никой от наследниците не бил чувал за наблюдението на НЛО на семейната вила, всички единствено знаели за видяното НЛО при един полет с пътнически самолет на баща им, при който доктор Джоузеф Хайнек успял да направи една снимка.


А пък Марк не могъл да открие в архивите си случая. Дали всичко изглежда решено? Дали просто Марк се е заблудил и такъв случай свързан с доктор Хайнек просто няма? Да не избързваме със заключенията.

Марк започнал да преглежда първо книгата "The Edge of Reality" (На границата на реалността) писана от Хайнек в съавторство с Жак Вале, друг много известен НЛО-изследовател. Може би там уважаваният астроном и НЛО-изследовател е описал своето НЛО наблюдение на вилата? Не, не било там, но Марк попаднал на нещо още по-вълнуващо - още на 8 годишна възраст Хайнек видял за първи път НЛО! Някакъв неопределен обект преминал по небето без да издава звук. Марк бил страшно изненадан - не знаел за този случай!

След това Марк продължил със книгата "The UFO Experience" на д-р Хайнек писана през 1972. В увода и действително Джоузеф казва, че за последните 20 години на два пъти е виждал НЛО - което ще рече две наблюдения на неидентифицирани обекти в периода 1952-1972. Тоест Хайнек със сигурност не говори за наблюдението си на 8-годишна възраст, което е било през 1918. От това следва, че НЛО наблюденията на Хайнек са 3! Едно в детството (1918) и две между 1952 и 1972 - едното от тях е сниманото от самолета НЛО, а другото вероятно е търсеното от Марк наблюдение на вилата.

Марк бил обнадежден, значи все пак правилно помни, че има случай при който Хайнек е видял НЛО докато е бил на семейната вила. Продължил да го търси, но така и не го е намерил до този момент. Вместо това говорил с други съвременни НЛО-изследователи и двама също си спомнили, че са чували за такъв случай.


А най-голямата изненада от тази история бе за мен, аз винаги досега съм си мислил, че д-р Хайнек макар и да е изследвал стотици случаи, никога не е имал късмета да види лично с очите си НЛО. Сега се оказва, че е съзирал на три пъти! Нима наистина паметта на всички е толкова объркана? Аз не мислех, че Хайнек е виждал някога неидентифициран летящ обект, децата на Хайнек знаят само за случая на видяното НЛО от самолета, а поне трима изследователи са сигурни, че има и случай на видяно НЛО от верандата на семейната вила на доктора, но никъде няма писмено доказателство за това?

Ама че странна работа, някой би възкликнал, че това е поредното доказателство за съществуването на паралелни вселени и така нареченият "Мандела ефект". Именно това е и тематика на пародийния четвърти епизод от последния 11-сезон на Досиетата Х. Ревю на целия сезон съм направил ТУК. Някои читатели коментираха, че такъв хумористичен епизод няма място в "Досиетата Х". Но сега докато писах тази статия за доктор Алън Хайнек се замислих дали няма да се окаже този епизод най-близо до случващото се наоколо! Как може различни хора да имат толкова различни спомени? Може би аз идвам от вселена, в която Хайнек никога не е виждал НЛО, може би Марк се е приплъзнал от вселена, в която Хайнек е видял НЛО докато си е почивал на вилата си. В настоящата вселена обаче такъв случай няма и затова всички деца на Ханйнек не го помнят. Това е една от теориите на епизод 4 - съществуването на паралелни вселени и възможността на отделните хора да се приплъзват между тях. В серията имаше застъпени и други теории - като например, че властите тайно заличават някои събития от миналото. И знаете ли какво, това също би обяснило объркването с броя наблюдения на НЛО от страна на Хайнек! Може би тайните ръководители на света се отиват да излизат всички случаи на видени НЛО, не публикувам много извънземни истории в блога напоследък просто защото не намирам много истории (хаха, а старите ме принуждават да ги изтривам, да си припомним първоаприлската ми "шега" ;) ). Може би няма паралелни вселени, вселената е само една и в нея Хайнек е видял на три пъти НЛО, но постепенно тайните агенти са редактирали или унищожили всички текстове, в които се споменава за наблюдението на вилата. Подхвърлят ни какви случаи за духове и полтъргайсти, ама гледат да не се появи информация за видени НЛО и извънземни. Следващото заличено от историята ще бъде наблюдението от детството на д-р Хайнек....

Хм, какви неща само съм писал по-нагоре....докато бях пиян (пиех сухо мартини). Да, доста интересни, но крайно спекулативни теории. Най-вероятно истината е съвсем прозаична - просто мозъците на хората са несъвършени и всеки има различен набор от спомени + доста фалшиви такива. Опитах се да анализирам защо винаги досега съм си мислил, че Хайнек никога не е виждал НЛО и мисля, че се досетих какво ме е вкарало в заблуда. Преди може би десетина години четох една книга посветена на конкретни НЛО-наблюдения на триъгълни НЛО в един американски щат. Те се случват през 80-те години и това са едни от последните наблюдения разследвани от Хайнек, който по това време е вече с влошено здраве. В книгата е казано, че не е имал шанса никога да види с очите си въпросните обекти появили се в този американски щат. И може би от там съм придобил впечатлението, че никога не е виждал никакви НЛО, а то ставало въпрос само за този конкретен случай.

Също така си спомних, че друг известен изследовател - Стантън Фридман със сигурност е казвал, че е изследвал множество случаи, но никога не е виждал лично НЛО. Може би съм се объркал и съм прехвърлил това инфо върху Хайнек.

Та такива мисли и разсъждения ми идват на акъла през периодите, в които сменям трезвеност с пиянство и обратно, а вие виждали ли сте НЛО, а и в коя от гореописаните теории вярвате? Човешкият мозък е пълен с объркани и фалшиви спомени? Властта заличава случаите на видени НЛО? Има паралелни вселени? И трите едновременно? Нито едно от трите, нещо друго? Ваша теория?

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Получено е предупреждение за спиране на блога
Относно "затварянето" на Мистерика
Мъже в черно с необичайно предложение

Няма коментари:

Публикуване на коментар