24 май 2018

Странните изчезвания в Гьотеборг, 1965

29 юли 1965. Макар и лято, в шведския град Гьотеборг се изсипва доста силен дъжд. Интересните събития обаче тепърва предстоели.

Гай Карлсон, Ян Олоф Далсьо и Киел Аке Йохансон били трима млади приятели работещи заедно в местна корабостроителница. По някое време през деня те се качили в синьото Волло притежавано от брата на Карлсон и потеглили в неизвестна посока...за да не бъдат видяни никога повече.

Изглед от Гьотеборг:


На полицията и трябвало известно време, за да свърже тримата младежи, понеже за всеки от тях роднините им били подали отделен сигнал незнаейки, че и приятелите на техния човек също са изчезнали. Дали това първоначално забавяне не е довело до пропускане на "горещи" следи? Когато благодарение на свидетели се установило, че тримата са потеглили заедно в една кола, вместо да се намерят отговори, се породили нови въпроси - никой от тримата нямал книжка и въобще не би трябвало да шофират!

Защо и на къде тръгват? Никой няма на представа. Най-близкото предположение било, че троицата вероятно е решила да си направи разходка сред природата, но това е малко вероятно като се има в предвид, че всичко било подгизнало от дъжда.

Дали някой не ги е очистил някъде? И за тримата се установило, че се е случвало да създават проблеми, но не особено сериозни. Като цяло те са били харесвани в общността, нямали са смъртни врагове. Нямало е някой, който да желае смъртта им или от който те да искат да избягат. Освен това тримата не са изтеглили спестяванията си, както правят заминаващите на някъде. Единият от тримата дори е очаквал бебе.

Изненадите не свършват до тук. Съвсем скоро полицията установила, че през въпросният ден всъщност е изчезнал още един човек. Това е Хюбнер Лунквист, 18-годишен арт студент. Той минавал през Гьотеборг на път за Лисенкил. Младежът изпратил странна картичка на семейството си - тя гласяла "всичко е наред, не се притеснявайте!". Спекулира се, че друте трима изчезнали може да са взели Хюбнер на автостоп, но няма никакви доказателства, че това е така. Няма доказателства, че случаите са свързани, но е странно, че стават в един и същи ден в един и същи град.

Четиримата изчезнали:


Странните съвпадения обаче не свършват до тук! В същият ден около два следобед в местна банка в Гьотеборг нахлуват двама въоръжени мъже, единият от които облечен в женски дрехи. Разигралото се е сякаш взето от филм. Нападателите крещят и стрелят във въздуха, един от служителите в банката обаче успява да събори един от обирджиите на земята. Следва въргал при който единият от крадците се прострелва сам в крака. Това кара бандата да побегне с колкото пари са успели да вземат до момента, а оказва се, сумата не е малка. Бандитите са преследвани от служителите на банката, които хвърлят камъни по тях. Обирджиите все пак успяват да се измъкнат. Те стигат до близката река, разкъсват дрехите си е се вижда, че отдолу имат водолазки костюми.

Скоро обаче полицията успява да арестува двамата грабители, както и един техен помагач. Оказва се, че не са местни, дори не са шведи, а унгарци. Бандата става известна като "Фрогман Хейст". Спекулира се, че те имат нещо общо с изчезването на четиримата младежи, но никога не се установява дори косвено, че това е така. Те отричат, а и нямат мотив да убиват няколко местни жители, единствено са искали да направят бърз удар за забогатяване.


През следващите години разследването на изчезванията замира, макар че от време на време се появяват нови следи. Като например, че Лунквист е бил виждан в Сингапур и Австралия. Дали това наистина е бил той, така и не се изяснява.

Друга следа, която не води разследването до никъде. Сестрата на Гай Карлсон отива до апартамента на брат си няколко дни след изчезването. Пред вратата стои непознат мъж, който дори носи една от връхните дрехи на Гай. Жената веднага му задава въпроса какво прави тук и той директно и казва, че знае къде е брат ѝ - може да бъде намерен в квартала с кръчмите. След това си тръгва. Полицията се опитва да намери този странник, но това не им се отдава.

През следващите години този случай ще бъде обсъждан многократно в Швеция, но така и никога няма да бъде разрешен.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Убийства в заключени стаи - част I
Убийства в заключени стаи - част II
Убийства в заключени стаи - част III

Няма коментари:

Публикуване на коментар