21 април 2018

Убийства в заключени стаи - част III

Този случай е от Великобритания. Джулия Уолас живее в Ливърпул заедно с мъжа си Уилям Хърбърт Уолас, който се занимава с продажба на застраховки. Вечерта на 18 януари 1931 мистър Уолъс отива в шахматния клуб на Ливърпул, където се оказва, че някой вече го е търсил по телефона. Този някой се представя като "Р.М. Куолтру" и моли хората в клуба да предадат едно съобщение на Уилям, когато той се появи. Съобщението съдържа адрес, на който Уолъс е помолен да отиде, за да обсъдят важен въпрос относно една застраховка.

Уолъс никога не е чувал за човек на име Куолтру, но въпреки това отива на адреса на следващият ден като хваща влак. Оказва се, че в тази част на града такъв адрес няма. Все пак Уолъс разпитва хората от квартала дали не познават някой си Куолтру, но такъв човек също няма.

Уилям Хърбърт Уолас:


Когато се прибира вкъщи, Уолъс открива, че къщата е заключена отвътре. Успява най-накрая да влезе у дома си, но там открива ужасяваща изненада - жена му лежи мъртва на пода, а стените са опръскани с кръв. Някой я е пребил до смърт. Полицията установява, че е ударена по главата с тежък предмет поне 11 пъти. Оръжието не е открито, а никой от съседите не е забелязал нищо подозрително. Скъпоценностите от дома не са откраднати.

Почти сигурно това убийство е свързано с мистериозното обаждане на Р.М.Куолтру. Той сякаш е искал да разкара Уилям Уолас от дома му, за да убие жена му Джулия. Разследващите действително откриват няколко човека с тази фамилия в Ливърпул, но категорично се доказва, че никой от тях няма нищо общо с това убийство.

Тогава подозренията падат върху самия Уилям Уолас, макар да не е известно брака му с Джулия да е бил проблематичен. Оказва се, че който и да се е обадил в шахматния клуб, го е направил от уличен телефон намиращ се едва на няколкостотин метра от сградата. Тоест самият Уилям е можел да се представи за Куолтру и да остави съобщение за себе си, след което да отиде в клуба и да си го получи. Освен това хората в квартала където Уолъс е търсил несъществуващия адрес много добре си спомнят, че Уилям е искал да подчертае, че не е от този район. Един вид добре да го запомнят, за да могат после да кажат, че е бил там по време на убийството на жена му.

Уилям Уолас е арестуван и дори осъден, но в последствие е съден повторно и присъдата е отменена, заради недостатъчно доказателства. Този случай остава неразрешен.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар