19 април 2018

Убийства в заключени стаи - част II

Следващият случай, който ще опиша в поредицата, не е толкова загадъчен, колкото предишния, но също си има своите неизяснени моменти. Развива се отново в същата епоха (началото на XX век), отново в Ню Йорк. Джоузеф Болн Еуел е богаташ, картоиграч и плейбой. Води лек живот, но всичко ще приключи за него на 11 юни 1920. Жената, която чисти къщата му, ще дойде и ще я намери заключена. Тя има ключ и ще влезе вътре. Там обаче ще намери мъртвия собственик с дупка от куршум в челото си. Мъртвият Еуел седи на стол във всекидневната, до него има неотворени писма, както и едно разпечатано. На масичката отстрани е самият куршум, специално поставен там да се вижда. Между другото всекидневната също е заключена и жената е трябвало и нея да отключва.

Когато пристига полицията, тя установява, че и къщата и всекидневната са били заключени отвътре. Така поне пише в оригиналната статия. Не са дадени повече подробности. Как са разбрали, че вратите са заключени отвътре? Аз се сещам за няколко начина. С резе или ключа е бил в ключалката от вътрешната страна на вратата. Тогава обаче чистачката е нямало да може да си отключи, а тя все пак го е сторила. Трети вариант, който ми идва на ума е ключовете да са намерени в джоба на мъртвеца или някъде около него. При този сценарий той се прибира у тях, заключва входната врата, влиза във всекидневната, заключва и нея, някой го убива там, но по неясен начин излиза. Дали обаче наистина няма логично обяснение? На мен ми идва на ум поне едно, за него в края на статията.

Полицията установява и други неща. Използван е пистолет 45-калибър, който така и не е намерен. Не липсват пари и ценности, така че едва ли става въпрос за грабеж. Няма чужди отпечатъци. Съседите не са чули или видели нищо подозрително.

Странно е положението на тялото. Сякаш Еуел си е почивал и се е готвил да чете писма, когато е бил убит. Няма следи да се е опитвал да се предпази. Стреляно е в главата му от съвсем близо. Изглежда убиецът е бил познат на мъртвия и Джоузеф му е имал пълно доверие. Какво е искал да демонстрира извършителя с това, че поставя куршума на масата?

Джоузеф Болн Еуел:

Мотив за това убийство поне не е трудно да се намери. Еуел е имал много врагове. Обрал е доста хора като е мамел при игра на карти, а също е задявал женени жени. Всъщност имало е толкова заподозрени, че полицията се е чудела от кой да започне. Така и обаче не е установено кой е убиеца.


Аз подозирам, че убиецът е имал втора връзка с ключове от къщата на Еуел. Това би обяснило много неща. Разбира се винаги съществува варианта чистачката да го е гръмнала. Тя е имала време да скрие пистолета преди да извика полицията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар