17 април 2018

Убийства в заключени стаи - част I

Исадор Финк е поляк, който в началото на ХХ век емигрира в Ню Йорк, САЩ, където открива своя пералня. Живее в малък апартамент. Финк е ексцентричен и затворен човек, рядко общува с другите хора от квартала. Освен това е завладян от манията, че трябва да се пази - и пералнята и апартамента му са превърнати на практика в крепости. Двойни ключалки и резета, дебели решетки на прозорците, които освен това са ѝ заковани, за да не се отварят и т.н. Всичкото това обаче няма никак да му помогне.

На 9 март 1929 Финк занася готово пране на адрес и малко след като се връща в апартамента си, една съседка на име Локлан Смит чува писъци и борба от дома му. Веднага вика полицията, която установява, че входната врата на Финк е заключена отвътре, а почти всички прозорци са все така заковани. Единствено едно малко прозорче за проветряване може да се отвори. През него не може да се провре възрастен или по-голямо дете, само някой кльощав дребосък.

Полицаите не искат да разбиват вратата, затова намират едно малко слабо момче, което едвам успява да се провре през прозорчето. То отключва входната врата. Апартаментът е подреден, няма следи от борба и нищо не е откраднато. Единственото нередно е мъртвото тяло на Исадор Финк лежащо на пода с няколко огнестрелни рани. Първоначалната хипотеза е, че полякът се е самоубил, но тя бързо е отхвърлена - никъде не е открит пистолет, освен това по ръцете му има рани с барут, което говори, че някой е стрелял доста близо до него, а Финк се е опитал да се защити. За да е мистерията пълна, се оказва, че няма оставени отпечатъци на никой друг човек в апартамента. Никой от съседите не е чул изстрели, Локлан Смит чува писъци и борба, но не е стрелба!

Явно е убийство, а не самоубийство, но няма ясен мотив. Финк, макар и странен, не е имал врагове. Не е обран - в джобовете му са открити пари, банкноти има същи и в чекмеджетата наблизо.

Разследващите се опитват да дадат някакво обяснение. Дали някой не е стрелял отвън през малкото прозорче? Проверяват тази хипотеза, но се оказва, че ъгълът не е удобен от там да се стреля, освен това убиецът е бил съвсем близо до Финк - той има барут по ръцете си. Друга хипотеза е, че Исадор е получил раните докато е бил извън апартамента си, някой е стрелял по него навън. Той някак си е успял да се прибере и заключи в апартамента. След това се е строполил и умрял. Съдебните медици обаче посочват, че една от раните на гърдите му е смъртоносна - от нея веднага е умрял. Тоест не е имал време да се придвижи след като я е получил. От логичните версии остава само теорията, че съвсем дребен убиец, недорасло джудже, се е провряло през малкия прозорец и е ликвидирало Финк.

Има и една паранормална теория. Исадор Финк неистово се е страхувал именно от това, че някой ще извърши престъпление срещу него. Постоянно е мислил за това и страхът му се е материализирал, придобил е реална форма - нещо като тулпа. Ако този термин не ви е понятен, прочетете тази статия:


И до ден днешен убийството на Исадор Финк остава неразгадано, вероятно никога няма да се разбере какво точно се е случило.

Източник

Кварталът в Ню Йорк, в който е живеел полският емигрант:


Няма коментари:

Публикуване на коментар