07 април 2018

"Златните мозъци" на Москва

Не, не става въпрос за хилядите гениални руски инженери, математици и други учени родени в Москва (повечето от тях така и така отдавна са на Запад), тук ще стане въпрос за една сграда, тя обаче също е свързана с науката.

Представям ви основната сграда на РАН (Руската академия на науките) в Москва. Прякорът ѝ "златните мозъци" идва от нейната най-горна част.


Работата по тази 20-етажна сграда започна в началото на 70-те години на ХХ век. Стилът и е "съветски модернизъм" и очевидно архитектите са искали да подскажат връзката на сградата с науката и техниката чрез декорациите на върха. За обикновените граждани това обаче е просто "златен мозък". Типично, и при нас е така - в Бургас има един извит блок, който вероятно е трябвало да изобразява вълна, но всички го знаят като "Краставицата". В София пък паметника на патриарх Евтимий дава прозвището на мястото - "Попа".

Около тази руска сграда съществува една градска легенда. След завършването ѝ някои от работещите в нея започнали да се оплакват от главоболие. Други московчани пък направо започнали да твърдят, че металната конструкция на върха е предавател и "зомбира" хората. Нещо като ХААРП, ама руски.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
5 изоставени градове

2 коментара:

  1. Интересно, но може ли да направиш продължение на статията с още информация за тези "златни мозъци".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е всичко, което намерих към този момент, но темата наистина е интересна и се надявам да намеря още информация.

      Изтриване