05 април 2018

Казаци-магьосници

Всички са чували за казаците, но колко хора знаят, че е имало такива казаци, които са се славели като магове? Нека обаче започнем с малко история.

Както винаги най-трудно е да се определи произходът. Името казаци е споменато за пръв път в документ от 1395 г. и произлиза от тюркската дума quzzaq („авантюрист“ или „свободен човек“). Така се наричат полунезависима група от хора населяваща степите на Украйна по онова време. Има силни предположения, че те са с монголоиден или тюркски произход, дори че са остатъци от хазарите или куманите. Постепенно в тези райони се заселват и много славяни бягащи от крепостничеството наложено в Жечпосполита (полско-литовска държава), както и от други феодални господарства. Най-вероятно първите казаци не са били еднородна етническа група. Те са били обединени от свободния си начин на живот, а не от общия си произход. Славяни, тюрдки, татари - една пъстра смес от свободлюбиви хора. По-късно славянският фактор ще се наложи и днешните казаци ще се считат за част от славянското наследство.

Нищо от горепосоченото не е ново и уникално. Нека ви припомня за нашият собствен български произход - прабългари, славяни, траки, дори отново кумани - това е ранната българска държава. И един по-пресен пример, за който вероятно не знаете - индианското племе Семиноли в Северна Америка. За разлика от повечето други племена, то се появява доста късно, едва през 18 век. То е смесица от останките от множество други индиански племена разбити от белите заселници. Към семинолите се присъединяват и много избягали роби. Те са толкова много, че дори получават свое име - черни семиноли. Освен това към това индианско племе се присъединяват и някои бедни бели хора, мексикански селяни бягащи от големите земевладелци и т.н. Два века семинолите ще са страховит противник за американската и мексиканската армия, белите престъпни каубойски банди и другите враждебно настроени индиански племена. Те продължават да съществуват и до сега, макар отдавна да са се отдалечили от корените си (държат казина и се занимават с хазартен бизнес). Историята им е много интересна и може би ще бъде разказана в друга статия, нека сега обаче се върнем на казаците.

Суровият начин на живот в степите прави казаците това което са - добри ездачи и сурови войни. През 1649 Жечпосполита е принудена да сключи мирен договор с тях и така на практика признава Запорожката държава на казаците за независима страна.

Реконструкция на казашка крепост от 16-ти век:


Като структура казашката държава много напомня на появилите се след време пиратски "държави" в Карибите. Управлението е доста демократично и няма един абсолютен владетел (монарх), както е в съседните царства. Казаците са се занимавали с лов, риболов, търговия дори морски пътешествия. Извършвали са и не малко грабежи в съседните Жечпосполита, Московия, Османска империя и нейното васално Кримско ханство. Казаците редовно нападат западното крайбрежие на Черно море, като при похода им от 1615 г. достигат до предградията на Константинопол.

През следващия век обаче тези свободни хора няма да са вече толкова свободни. Кралете на Жечпосполита полагат усилия да привлекат казаците на своя страна и до голяма степен успяват - казаците от Украйна са почти напълно интегрирани в сложната система на Полско-литовската държава. През 17-ти век те вдигат бунт в опит да възвърнат автономията си. Търсейки съюзник срещу Жечпосполита, казаците се сближават с Москва. Поставени под московска протекция, казаците първоначално възстановяват свободите си, но с времето това постепенно се променя. В края на 18 век казашките държави са присъединени към територията на Руската империя. Въпреки, че казаците запазват известни привилегии, а по-високопоставените са включени в руското дворянство, те вече няма да са онзи свободен народ от преди 3 века.


Добре известен е образът на напетия снажен казак яхнал кон и размахващ дълга сабя, но знаете ли, че е имало и казаци известни с друго - със своите магически сили и умения? Е, те не са изстрелвали огнени кълба от голите си ръце, както войните-магове от днешните фентъзи-филми, но със сигурност им са приписвани много други невероятни способности. Твърди се, че казаците-вълшебници са можели да откриват заровени съкровища, да изцеляват рани и да избягват куршуми по магичен начин. Можели са да променят времето (да докарват дъжд) и да отварят заключени врати на замъци. Дори има разкази за магове преминаващи реки седнали върху рогозка (плаващо килимче - нещо като летящото килимче на арабите). Други свидетелства говорят за възможността на маговете-казаци да се телепортират от единия край на обширните степи до другия.

Какво от всичко това е вярно? Със сигурност голяма част от нещата са преувеличени. Явно тези хора са имали понятие от лечебните билки и така са лекували ранените войни. Освен това са били добри психолози и хипнотизатори. А може би част от практиките им са наследство от древните ритуали на отделните първи етнически групи влели се в казаците. Хазари, татари, кумани, монголци, славяните езичници - всички те са имали своите шамани. Призоваването на дъжд от казаците-магьосници не е ли същия ритуал извършван някога?

Според някои доста спекулативни твърдения, на свой ред племената идващи от Азия са наследили магическите знания на древните египтяни и вавилонци. Не би ли било вълнуващо? Казаците да са владели египетска магия достигнала до тях през тюркските племена?


Източник 1 и Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Летящият алхимик

Няма коментари:

Публикуване на коментар