27 април 2018

Човешките мозъци стават все по-малки

Преди няколко години излезе интересно научно изследване, което дори обезпокои някои учени. За повече от 7 милиона години мозъкът на човекоподобните е нараствал и те в същото време са ставали все по-умни. Това е видно и от археологическите открития - появата на първите сечива от кост и камък, след това усъвършенстването им, първите скални рисунки и т.н., нашите предци са поумнявали с годините. Нещо обаче се случва преди около 7000 години и постепенно средният размер на човешкия мозък започва да намалява. Примерно мозъкът на един кроманьонец е бил 1500 кубични сантиметра, докато днес 1350 к.с. е нормалната стойност. Ако продължава тенденцията, учените смятат, че няма да е далеч времето, в което хората ще имат мозъци с обем от около 1000 к.с., колкото е бил мозъка на вида Хомо Еректус.

Това откритие повдига два въпроса. Първо, защо това се случва? И второ, ставаме ли по-тъпи като ни се смалява мозъка? И по двата има разнородни мнения.


Действително, няма сигурна връзка между размера на мозъка и интелигентността. Някои животни имат доста по-големи мозъци от нас, но не са по-умни. И все пак не мога да не си помисля поне за миг, че човечеството става наистина все по-тъпо. Само като гледам какви хора бяха избрани за ръководители на някои страни...

Научният лагер, който твърди, че няма нищо притеснително, развива теорията, че свиването на мозъкът е нормално, защото вече не живеем в джунгла, в такава враждебна среда и много функции отпадат. Примерно не ни се налага постоянно да се оглеждаме и мозъкът ни да обработва мълниеносно всичко което видим, за да съзрем навреме дебнещият тигър сред дърветата. Критиците обаче посочват, че не се смаляват само частите от мозъка отговорни за зрението и за други функции, които са били по-важни в миналото. Свиват се почти всички части, с изключение на една - предният лоб. Той отговаря за речта, четенето и писането и единствено той нараства.

Като се замисля, горният факт добре би обяснил един съвременен феномен - фалшивите новини. Мозъчната част отговорна за четенето и комуникацията става по-голяма, а останалите, включително и частите отговорни за осмислянето на прочетеното, се свиват. Ето така хората все по-лесно намират източници на "информация" и ги четат лесно, но дойде ли до критично осмисляне на прочетеното..."няма никой вкъщи".

Най-песимистичните учени директно говорят за край на човечеството. Все пак колко му е някой ръководител с мозък на шимпанзе да натисне ядреното копче...


Тук искам аз да вметна една моя теория защо средния размер на мозъка на хората е намалял за последните няколко хилядолетия. Редовните читатели вероятно знаят, че обръщам особено внимание на социалните насекоми - основно на мравките. Един индивид от мравуняка има съвсем малък мозък, но учените често говорят за "общ свръхинтелект" на цялата колония. Именно затова мравките правят такива невероятни неща - защото мозъчната им сила е комбинирана. Човечеството става все по-взаимообвързано. На отделния човек вече не му е нужно да знае всичко и да разбира от всичко, за да оцелее. Ако има здравословен проблем, ще отиде на специалист - доктор. Не е необходимо да знае какви билки са му нужни, за да се оправи. Ако има проблем с автомобила, ще отиде на сервиз, не е нужно да е сръчен във всичко (за сръчността също отговарят определени дялове в мозъка). Ние все повече разчитаме един на друг като комплексно общество. И понеже няма нужда да сме разбирачи от всичко, мозъкът ни оптимизира размера си.

2 коментара:

  1. Жените имат по- малки като размер мозъци от мъжете. Не мисля, че са по глупави от нас. Размерът няма значение, пише го в учебниците по биология още в 9ти клас. До колко е вярно е друг въпрос, но все пак...

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм, че жените имат по- малки мозъци от мъжете, но гънките по мозъчната им кора са по- гъсто разположени. Качеството, а не количеството са определящи.

    ОтговорИзтриване