02 април 2018

Долмените - тези древни неразгадани структури

Долмен е древна постройка изградена от няколко отвесно поставени каменни плочи образуващи камера и покрити с друга плоча от камък. Често на една от стените има кръгъл отвор. Археолозите от години се опитват да разберат точното предназначение на тези структури, но засега това не им се отдава. Изказани са множество теории, но нито една не е напълно доказана. Някои долмени са използвани за погребения и със сигурност имат някакво важно ритуално значение, но както точно, не е установено.

Според някои специалисти, долмените са изградени преди между 6000 и 4000 години, други дават доста по-стар отрязък от време - те твърдят, че долмените са направени преди 25 000 - 10 000 години.


В България има долмени - най вече в Сакар, Странджа и Източните Родопи. Други места с много подобни структури са Испания, Франция, Великобритания, Ирландия, Холандия, Германия, Дания, Швеция. Долмени има дори в Израел и Индия. Снимките в тази статия обаче са на руските такива. Стотици от тях се намират не далеч от градовете Новорусийск и Сочи. Руските долмени са разположени на площ от 12 000 квадратни километра, това е на практика целият западен Кавказ близо до Черно море.


За жалост много долмени са били разрушени през вековете и годините - заради разширяване на днешните градове и индустриални зони или заради чист вандализъм. На долния долмен някой е надраскал нещо, може би името си.


В някои долмени са намирани керамични парчета от съдове, както и бронзови, сребърни и златни украшения и полускъпоценни камъни.

ИзточникПОДОБНИ СТАТИИ:
Скалата Кумакиви във Финландия
Пътят на коприната

Няма коментари:

Публикуване на коментар