16 април 2018

Каналът на фараоните в Сирия и Йордания

С името Декаполис в Римската империя се е обозначавала група от 10 града намираща се на източната ѝ граница, в земите на днешна Йордания. Всеки от тях е имал известна автономия спрямо централната власт. Най-големият от градовете и на практика столица на Декаполис е бил град Гадара. Той е имал в своя разцвет повече от 50 000 жители и не е бил провинциално градче, напротив, атмосферата в него е била космополитна. Имал е собствен университет и е бил дом на много учени, летописци, поети и философи. Днешните учени обаче дълго време са си блъскали главата над една загадка - от къде е идвала водата за тези градове насред пустинята.

През 2004 година Матиас Доринг, германски професор по хидромеханика, разкрива липсващата част от пъзела. Оказва се, че Декаполис се е захранвал от канал дълъг 170 километра, като не малка част от него е минавала под земята, а друга част е била акведукт. Местните хора ще го нарекат "каналът на фараоните", макар да не е построен от египтяни, а от римляни.


Средната височина на подземните части е 2,5 метра, а ширината им е 1,5. Акведуктът е започвал от територията на днешна Сирия и е продължавал на юг. Бил е дълъг 64 километра. Римските строители обаче се изправили пред съществен проблем при хълмовете на Йордания. Първоначално се опитвали да ги заобиколят, но накрая взели решение да прокопаят подземни галерии в тях. Общо тунелите са три - съответно с дължина 1, 11 и 94 километра. До 2004 най-дългият известен древен тунел е бил с дължина 19 километра, намира се в Болония. Учените наистина били удивени, когато тунелите на Декаполис били открити.

Предполага се, че цялото съоръжение е изградено за около 120 години като строежът е започнал през 90 г. от н.е. За да могат да работят под земята в такива дълги тунели, на римските строители им е била нужна вентилация. Именно затова те пробивали шахти през различна дистанция - от 20 до 200 метра. Така стотици мъже са можели да работят едновременно в различни секции под земята. До сега са открити повече от 300 шахти, вероятно има още доста неоткрити.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар