13 април 2018

Хълмът Тестачо в Рим

В Рим има един хълм, който има изкуствен произход, той е дело на древните римляни и би трябвало да е археологическа забележителност, но при толкова много други забележителности, той остава на задно място. Монте Тестачо буквално означава "хълмът на чирепите".


Чиреп - диалектна дума значеща част от счупен глинен или порцеланов съд.


Маслиновото масло (зехтин) е нещото с най-голямо приложение в древен Рим. Освен за готвене, то е служело и за поддържане на огъня в кандилата, за разкрасителни процедури, както и за други неща. Имало е един проблем обаче - амфорите с него не са можели да се използват повторно, защото маслиновото масло се е просмуквало в стените на съда и е миришело. Затова съдовете със зехтин са изхвърляни. Постепенно сметището за амфори ставало все по-голямо и по-голямо. След време най-горният слой бил покрит постепенно с довята прах, образувал се тънък слой пръст, поникнала трева и така се зародил хълмът Тестачо. Висок е 35 метра, но археолозите предполагат, че има още 15 метра под днешното ниво на улиците, които с годините също са се издигали. Общата площ, върху която е разположен Тестачо, е близо 20 500 квадратни метра.


Археолозите са установили, че повечето от съдовете в хълма са изхвърлени между 140 и 250 г., но изглежда сметището за глинени отломки е започнало да съществува още през 1 век преди н.е. Някои археолози освен това застъпват мнението, че на бунището има изхвърлени и малко количество амфори съдържащи други течности - основно вино и гарум (вид рибен сос много популярен в древен Рим).

Проучванията са показали и нещо друго интересно. Макар днес Италия да е голям производител на зехтин, по време на Римската империя Рим е внасял маслиновото масло отвън - основно от Испания и северна Африка, то не е било местен продукт.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар