29 април 2018

Цветя цъфтят на 700 километра от Северния полюс

Земята, нашата собствена планета, е удивително място. Знаете ли, че близо до Северния полюс има суша свободна от гледчери?

Земята Пири (Peary Land) е най-северният полуостров на Гренландия. Тук няма ледници, те са се оттеглили още преди 8000 години. Това обаче не значи, че е топло (макар наистина климатът да е по-мек в сравнение с други места намиращи се толкова на север). Зимата е дълга 10 месеца, а лятото продължава 2 и е сравнително топло за тази географска ширина. Липсата на ледници се дължи на това, че изключително рядко падат валежи, от които да се образуват глетчери. Земята Пири дори е наречена "полярна пустиня" заради това.


В съвремието това място за първи път е изследвано едва през 1891-1892 от англичанина Робърт Пири. Именно в негова чест този полуостров получава това име.


До 1969 се е смятало, че Пири е не просто най-северната свободна от ледове суша, а най-северната суша въобще. През въпросната година обаче се правят нови изчисления и се установява, че островчето Кафеклубен (също принадлежащо на Гренландия) е със 750 метра по-близо до Северния полюс от най-северната точка на Земята Пири.

На полуострова Пири виреят две цъфтящи растения - цветята с латински имена Saxifraga oppositifolia и Papaver radicatum. Първото от двете е не просто най-северното цвете, то е и най-височинното. Намирано е на 4500 метра надморска височина в швейцарските Алпи. Чудно ми е как се е разпространило на такива далечни места - от Европа чак до северна Гренландия. Също ми е чудно кой опрашва тези две растения, насекоми едва ли има в Земята Пери. Може би разчитат на вятъра.


Изненадите свързани със Земята Пери обаче не свършват до тук, съвсем не! През 50-те години на ХХ век археолози откриват следи от няколко постоянни селища в този регион. Тук са живели хора 2400 г. преди н.е.!

През 1947-1948 датчаните изграждат научноизследователската станция Brønlundhus на полуостров Пири. Днес тя не се ползва, но все още пази много оборудване. Затова има идея да се направи на музей. Това ще е най-северният музей на планетата!


Сателитна снимка на Земята Пери:


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
МЕГАСТАТИЯ: Чернобил и Припят

Няма коментари:

Публикуване на коментар