08 април 2018

КИНО МИСТЕРИКА - епизод 15 (ревю на 11 сезон на "Досиетата Х")

Преди две години написах следната статия:


Тогава бях възхитен от новите епизоди на прословутия сериал. Ето, че следващият 11 сезон, приключил преди 2 седмици, тотално ме разочарова. Нека разгледам епизодите един по един.

СПОЙЛЕРИ!!!

"My Struggle III"

Епизодът, който разгневи хиляди фенове. Предишният сезон завърши доста драматично - развихрила се зараза, отвличане на Мълдър и т.н. Е, този сезон започна доста по-спокойно....защото се оказа, че всичко това било СЪН на Скъли!!!! Крис Картър (главният сценарист) нормален ли е?! С този епизод той на практика плю на предишния сезон - всичко било сън, просто сън по време на припадък. Питах се, след като изгледах тази серия, дали в даден момент няма да се окажат всички сезони до тук просто халюцинация на някакъв пропаднал наркоман известен с името Фокс Мълдър, който не е никакъв ФБР агент и никога не е бил, загадки няма - той просто е бълнувал тези неща по време на наркотичните си опиянения....

Този епизод ще се запомни и с друго. В сезон 10 ни представиха двама нови агенти, говореше се, че те постепенно ще заменят Мълдър и Скъли в следващите сезони. Е, двамата нови се появиха и тук....за няколко минути без особено значение. Повече не ги видяхме в друг епизод на сезона.

"This"

Епизодът започна с едни от най-яките 5 минути, които съм гледал в "Досиетата Х". Мълдър и Скъли са в къщата на Фокс, гледат концерт. Нападат ги някакви бандюги, следва як екшън, нашите агенти избиват нападателите. В следващият момент нова група напада къщата - тежковъоръжени бронирани командоси. Фокс и Дейна нямат шанс срещу тях - повалени са на земята. Влиза водачът на командосите и заговаря на руски. Викам си, това ще е егати якия епизод. За жалост нямаше почти нищо друго интересно в епизода - въртеше се около това, че корпорация е направила виртуална реалност, в която е вкарала умовете на много известни хора и те са като роби там. Добра идея (макар да не срещам този мотив за първи път), но зле реализирана в епизода.

А, да, в серията имаше един готин лаф.

Мълдър: - Ще отворя досие за да стигна до дъното на мистерията защо този мъфин е толкова вкусен.

Скъли: Не ме интересува, ще го изям, дори да идва от гъза на извънземен.

"Plus One"

В този епизод интересни бяха отново само 5 минути, но не първите, а последните. Идеята на серията бе относно двама човека, брат и сестра, които могат да общуват телепатично и като играят на бесеница да убиват други хора. Накрая двамата се скараха, защото единия искаше да убият Мълдър, а другия Скъли и се убиха взаимно.

"The Lost Art of Forehead Sweat"

Пародиен епизод и един от двата най-добри епизода в целия сезон. Фокусира се върху "ефекта Мандела", за който съм писал в блога. Какво казах за първата серия от сезона? Че всичко може да се окаже видение на наркоман? В този епизод почти се случи - събитията във всички останали сезони не са били това, което Фокс Мълдър и Дейна Скъли помнят. С тях е имало и трети агент, който е изтрит от системата. Въпреки това епизодът страшно много ми хареса! Ето така се прави, ако искаш да направиш рестарт - увлекателно и забавно бе. А не сън по време на припадък...

"Ghouli"

Този епизод започна с това как две девойки се бият със същество известно като Гули (явна препратка към Слендърмен). Оказва се обаче, че това е само илюзия създадена от сина на Дейна, който има свръхспособности. Като цяло тъп епизод. Защо казах "сина на Дейна", а не "сина на Дейна и Фокс"? Защото в епизод 1 от сезона ни поднесоха и друга изненада - бащата бил Цигарения.

"Kitten"

Този епизод се фокусира върху шефа на двамата агенти - Уолтър Скинър. Нищо интересно. По едно време той лежи в яма промушен през корема от метален шиш. В края на епизода Скъли го превързва и той сам тръгва да си ходи. Направо супермен.

"Rm9sbG93ZXJz"

В този епизод двамата наши агенти са преследвани от изкуствен интелект, който иска от тях да дадат бакшиш за това, че са яли в роботизиран суши бар. Епизод, който бе горе-долу.

"Familiar"

Вторият най-добър епизод в сезона. Вещерство, омраза към ближния, безумието на тълпата, която линчува невинен в случая човек. Не е весел епизод, но задава някои много добри въпроси за това какво всъщност сме.

"Nothing Lasts Forever"

Епизод изпълнен с брутализми. Някаква актриса, която иска да остане вечно млада и хубава и яде човешки органи и пие кръв.

"My Struggle IV"

Последният епизод от сезона. Отново се появява 17-годишният син на Дейна. Окончателно разбираме, че е свръхчовек. Може да убие с мисълта си цял екип командоси, но него не могат да го убият дори и куршум да му мине през главата. Хубавото на епизода бе, че почти всички измряха, това дава шанс никога повече да не продължат "Досиетата Х", защото в настоящият си вид те са мъчение за гледане. За жалост Крис Картър ще ги върне ако реши - Скинър е оцелял след като Цигарения го блъсна с кола, самият Цигарен пушач е носил бронежилетка и не се е удавил след като Мълдър го простреля и падна във водата и т.н.

"Досиетата Х" отдавна са загубили посока и са пълни с глупости. Всъщност винаги са били, но едно време бях малък и лесно се впечатлявах, не мислех толкова критично и по-леко приемах абсурдните завои в сценария, а и нямаше толкова много други сериали. Затова бях голям фен на "Досиетата Х". Сега обаче не съм дете, мисля доста по-критично и има десетки други сериали. Затова искам да няма повече нови сезони, нека останем с добрите спомени.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
КИНО МИСТЕРИКА - епизод 13 (11.3.2018)
КИНО МИСТЕРИКА - епизод 14 (25.3.2018)
Ревю на два броя на списание "8"

Няма коментари:

Публикуване на коментар