09 март 2018

МЕГАСТАТИЯ: Чернобил и Припят

Дойде времето за обещаната мегастатия посветена на град Припят и на Чернобил по принцип. Конспирации, криптиди, духове, НЛО - много неща ще прочетете в настоящия материал.

Първо нека припомня какво се е случило.

На 26 април 1986 година в съветската Чернобилската атомна електроцентрала, разположена близо до град Припят, Украйна възниква тежка промишлена авария, която предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. (Източник)

Почти веднага след този гибелен инцидент се появяват и конспирациите. Няма да ги карам по хронологичен ред и всъщност ще започна с една теория появила се сравнително късно. По някаква причина досега не я бях чувал. Тя твърди, че целият инцидент е нарочно причинен от съветските власти с цел да прикрият нещо друго. Основен защитник на тази конспирация е украинецът Фьодор Александрович.

Недалеч от Чернобил се намира секретна военна станция наречена Дуга-3. Тя е построена през 80-те години и целта ѝ е да е ранна система за предупреждение при ракети насочени към СССР. Почти веднага след като влиза в действие в близост, а и на далеч от нея, могат да се чуят в радиоефира странни прищраквания и пукания. Това и спечелва прозвището "руският кълвач". Тази радарна инсталация е толкова мощна, че смущава радио и телевизионните сигнали, както и комуникацията със пътническите самолети из цяла Европа, а и в други части на света.


Александрович стига до извода, че системата просто не работи. Северното сияние (Аврора Бореалис) ѝ пречи да засича евентуални идващи ракети. Отговорните лица се страхуват да признаят, че са похарчени милиярди рубли за Дуга-3, а резултат няма. Именно затова определени среди в съветското ръководство разработват план, чрез който да прикрият грешката си като взривят Чернобилската централа. Така и Дуга-3 на практика е унищожена.

Александрович е толкова убеден в теорията си, че прави филм по темата наречен "Руският кълвач". Той твърди, че по време на снимките на него и на снимачния екип са се случвали толкова много злополуки, че е невъзможно това да е съвпадение. Освен това е получавал и заплахи. Ако е вярно това, което казва, то той може би е на прав път. Друг е въпроса дали просто не си прави евтина реклама с едни такива трудно доказуеми твърдения.

Би ли причинило едно правителство вреда на своите граждани само, за да скрие нещо? Те не просто биха, те СА го правили. Самите руски партийци имат голяма вина към гражданите на СССР, дори и да не са нарочно взривили централата. По онова време Съюзът е затънал в блатото на Афганистанската война и много наборници са изпращани за две години в тази страна, където да се сражават с талибаните. След като Чернобил гръмва, на много войничета им е предложено да избират - две години в Афганистан или да хвърлят за няколко минути пясък във взривения реактор. Много от младежите избират второто, защото не им е казано колко всъщност е нивото на радиация до реактора. Те стават известни като "ликвидатори". Много от тях умират до няколко месеца след това, а други получават трайни увреждания. В България комунистите също скриват истината от хората и ги накараха да манифестират на 1 май под радиоактивния дъжд.Като говорим за "ликвидаторите", има една конспирация свързана с тях, както и със всички останали хора от района облъчени от радиацията или просто живели там. Твърдяло се е, че те са болни от "Чернобилски СПИН". Това естествено е пълна глупост. Конспирацията е кой е разпространявал (и продължава да разпространява) този слух. Следите, поне в началото, отново водят към руските власти. "Чернобилският СПИН" е много удобно обяснение за лъчевата болест. Едно е хората да са се разболели понеже са били подложени на радиационно облъчване заради грешките на властите, друго е сами да са се заразили понеже не са ползвали презерватив, демек властта няма вина, сами са си виновни. Но всички се връща като бумеранг - този слух започва да се разпространява и на Запад като целта е да се обезкуражат западняците да имат романтични отношения и да правят бизнес със украинци, белоруси и руснаци от страх да не се заразят и те.

А сега е ред на може би първата конспирация появила се почти веднага след трагедията. Поне аз съм я чувал в различни вариации още като дете по времето на комунизма. Много обичах да седя при разни дядовци и да ги слушам какво си говорят. Та, те бяха сигурни, че това не е никакъв инцидент, а пъклено дело на американците, ЦРУ, Западът. Дори помня смътно твърдението на един човек, то бе нещо от рода на това, че шведски самолет с телевизионен екип бил пуснал бомба над централата. Как иначе да си обясним, че минути след трагедията, те вече правели снимки от въздуха? Тоест взривили са Чернобил, за да направят сензационен телевизионен репортаж. Това конкретно е пълна глупост, но има логика, че поне теоретично е възможно западни служби да извършат някакъв саботаж, все пак това е времето на Студената война.

Горната конспирация продължава да се разпространява под различни форми и днес и то не само в източна Европа и бившия СССР. Филип Гросман е американец и инженер по професия. Той е убеден, че собственото му правителство е думнало по някакъв начин Чернобилската АЕЦ. Той стъпва на вече споменатата теория за радарния комплекс Дуга-3. Според Гросман тази инсталация не е била само за засичане на идващи ракети, а е можела самата тя да изстрелва такива. Затова американците са се погрижили да я няма.

Нека и аз малко си поиграя като обединя някои от горните конспирации. Дуга-3 не работи, не може да засича приближаващи към СССР ракети. Отговорни руски бюрократи искат да скрият това, за да не ги съдят за прахосване на огромните суми вложени в проекта. Те обаче искат някой друг да свърши мръсната работа. Пускат слух чрез двойни агенти, че Дуга-3 може да изстрелва балистични ракети. Американците се панират и организират взривяването на централата. В Източният блок започва да се разпространява теорията, че Западът е виновен, което по настоящата логика се оказва вярно :D Те са прекият извършител, но истинският поръчител са група партийци и бюрократи в СССР.

Ако има дори малко истина в една или повече от една от горните конспирации, това говори (за пореден път), че хората са чудовища готови да избият себеподобните си или най-малкото да им причинят вреда, за да постигнат своите си цели. Думата "чудовища" в предишното изречение е употребена образно. С Чернобил и Припят обаче се използва и в буквалния си смисъл. Твърди се, че там се разхождат какви ли не невъобразими същества.

Предполагам сами ще се сетите какво стои в основата на тези твърдения - радиацията разбира се. Не е лъжа, че в забранената зона са улавяни деформирани животни, някои от тях дори са изложени на показ в Украинския национален чернобилски музей.

Твърди се, че в реките и езерата в и около забранената зона има огромни риби. Дори Джереми Уайд, водещият на сериите "Речни чудовища" по Animal Planet TV получава разрешение от украинските власти да посети засегнатата зона и да се опита да улови някоя от тези риби-гиганти. Освен такъми, той си носи естествено и гайгеров брояч. Хваща няколко риби, те не са гигантски за своя вид, но замерванията показват, че носят доста радиация в себе си.

През 90-те се появява и една история за гигантски паяци, която обаче почти сигурно не е вярна. Проучванията на произхода ѝ показват, че тя води началото си от турски вестник, други източници изглежда няма. Ако историята беше вярна, нямаше ли да е логично да се споменава и в украински издания, нали именно там са се появили въпросните паяци? Все пак давам накратко тази градска легенда, защото си струва. Историята всъщност се развива извън Чернобилската зона, в нормален град. В асансьор в жилищна сграда започват да се случват убийства. Някой причаква сами хора, убива ги и им изсмуква кръвта. Първоначално хората си мислят, че това е някой психопат или дори митичен вампир. В крайна сметка полицията убива извършителите - гигантски паяци преселили се в града от Чернобил.


Следващата снимка е дадена просто като илюстрация към статията в Mysterious Universe, от където съм взел голяма част от информацията за настоящия материал. Вероятно не е така, но ми се струва, че конят най-вляво има три очи.Време е за следващото действие в пиесата. Криптидите да напуснат сцената. Да влязат духовете.

Немалко от посетителите на забранената зона разказват, че са виждали фантоми и сенчести фигури. Следващият случай не е разказан от някой хахо, а от уважаван учен. Андрей Харсуков е ядрен физик, който през 1997 е допуснат за изследвания в периметъра на Реактор 4.

"Аз пристигнах там около 7:30 сутринта и директно се насочих към саркофага на Реактор 4, където се беше случила експлозията. Не можех да вляза вътре заради радиацията, правих измервания от външната страна. Тогава чух отвътре писъци за помощ, макар много добре да знаех, че не е възможно вътре да има жив човек. Дори различавах думите - крещеше, че има пожар."

В зоната е заснет и един епизод на излъчваното по "Сай Фай Ченъл" предаване "Destination Truth". Те твърдят, че са мернали на няколко пъти човешки фигури около същия реактор, но не са успели да уловят нищо на достатъчно добър кадър.

Освен безплътни духове, има твърдения и че "мъртъвци от плът и кръв" (демек зомбита) също се навъртат в Припят и околността. Те нападат всеки жив човек, който видят. През 2010 в Ютюб е качено видео, за което се твърди, че е от военна термо камера. На него действително се виждат някакви фигури, които разкъсват друга фигура. Обяснението към видеото е, че това са зомбита, които са нападнали войник на пост. Оказва се обаче, че това са кадри взети от играта "S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl" излязла през 2007.


Следва пак една конспирация, която не дадох в групата други конспирации по-горе. Тя не е свързана с причините за аварията, нито се развива в Чернобил, затова няма проблем, че е отделно. След трагедията група припятчани, придружени от учени и инженери, се преселват на гръцкия остров Гавдос, където започват живота си отначало. Постепенно обаче тръгват слухове, че те не просто са започнали нов живот далеч от трагедията, те провеждат редица експерименти и научни търсения включващи древни знания и езотерични тайни. Дори издигат на острова храм посветен на Аполон. Изглежда КГБ и ЦРУ са се интересували от тази ексцентрична група.

Това е реална снимка на остров Гавдос, изглежда необитаем и поне аз не забелязвам никакъв храм (на Аполон или на някой друг). Групата е реална, не е измислица, макар че дали провеждат някакви мистериозни експерименти не мога да кажа. След като наистина ги има, къде живеят? В подземия?


В последното действие на сцената излизат извънземните.

В дните преди експлозията, в района на няколко пъти са наблюдавани НЛО от различни свидетели. При един от случаите обектът е останал в небето цели 6 часа.

Михаил Варитски пък е един от хората, които първи реагирали след експлозията, ето какво казва той:

"Аз и моят екип тръгнахме към мястото на взрива въпросната вечер. Видяхме огнено кълбо да лети бавно по небето. Бе поне 6-8 метра в диаметър. Тогава от обектът излязоха два лъча, които се насочиха към реактор 4. Кълбото бе на 300 метра над него. Всичко продължи 3 минути, след което обектът отлетя на северозапад."

Една от теориите е, че този апарат е с извънземен произход и е спомогнал последиците от взрива да бъдат намалени. Самите експерти казват, че наистина макар трагедията да е голяма, тя е можело да бъде дори още по-голяма, ако се е бил получил пълен ядрен взрив подобен на този при ядрените бомби. Дори и с случилата се експлозия нивата на радиация е трябвало да са по-големи от реално измерените (които пак са много над нормата). Дали сме имали някакъв късмет или извънземните събратя са се притекли на помощ изсмуквайки част от радиацията?


Основен източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Досиета 2017: НЛО и извънземни
Досиета 2017: небесни феномени и странни звуци
НЛО над място на сатанистки ритуал?

Няма коментари:

Публикуване на коментар