26 март 2018

Срещи с еднорози

Еднорогът е едно от най-пленяващите въображението митични създания. Наред с драконите, русалките, самодивите, това същество присъства във вярванията на мнозина народи. Няма да се изненадате, ако ви кажа, че има хора, които твърдят, че реално са го виждали. Дали обаче еднорозите наистина съществуват? Все пак на хората може да им се привиди какво ли не. Следват няколко срещи с еднорози - от древността до днес.

Най-старите описани подобни създания датират още от времето на древните цивилизации населявали Месопотамия (5000 - 3500 г. пр. н.е.). Споменават се в митовете на Гърция, Китай, Индия и дори са упоменати в Библията. През 15 век в средновековна Европа еднорозите са считани за съвсем реални създания, дори са продавани части от тях - най-вече рогът, който струвал повече от теглото си в злато! Смятало се е, че прах от такъв рог помага за излекуването на какво ли не - от болести до отрови. Папа Йоан III и английския крал Джеймс I са платили баснословни суми, за да се сдобият с по един рог. Отделно са се продавали мляко, сълзи и кръв от еднорози. Били страхотен афродизиак, помагали при глухота и т.н. Мдааа, някои измамници добре са печелили. Понякога някои дори се опитвали да продадат цели скелети от еднорози. През 17 век немският учен Ото фон Герике се хванал на въдицата и си купил такъв скелет. Включил скица на еднорога в своя книга посветена на биологията.


Древногръцкият писател и лекар Ктезий (4 век пр.н.е.) описва еднорозите в една своя творба посветена на пътуването му до Персия. Пише, че те са подобни на диви магарета, но по-големи от кон, имат бяло тяло, червена глава и светло сини очи. Единственият им рог е в множество цветове. Според Ктезий тези животни са толкова мощни и бързи, че с лекота биха надбягали кон. През 3 век преди новата ера друг един грък Херодот пише, че е виждал еднорози в Африка. Други известни исторически личности, които са споменавали еднорозите са Марко Поло, Плиний Стари, Юлий Цезар, Ченгиз Хан и Конфуций.


Да погледнем и в съвремието. Антал Фестетикс (Antal Festetics) е австрийски биолог, който е роден през 1937. Той все още е жив. Ученият твърди, че през 1991 е видял еднорог в немската планина Харц където снимал свой филм за дивата природа. Една вечер Фестетикс си яздил своя кон, когато срещнал митичното създание.

"Внезапно еднорог се зададе в галоп срещу мен. Около животното имаше светлинно сияние. Моят кон се стресна и почти ме хвърли от седлото. В следващият миг еднорогът вече го нямаше."

Дали наистина биологът е видял това същество или си прави реклама на филма? Не би трябвало сериозни учени (към които спада Фестетикс) да използват такива евтини трикове, затова бях склонен да му вярвам. Продължих да чета материала от който превеждам и разбрах нещо, което ме разочарова. Фестетикс твърди, че е успял да заснеме еднорога. Кадрите обаче никога не са показани.


Роберт Вавра е друг човек, който твърди, че е виждал еднорози. За първи път това се случило през 1968 в мексиканските джунгли. Какво ще търси едно такова голямо създание в джунгла, не е ясно. Вавра също твърди, че заснел еднорога, но снимката била толкова размазана, че било безсмислено да я показва - никой нямало да повярва.

През 2010 един канадец публикува долното видео, което според описанието е заснето край Торонто, Онтарио. Дали е измама? Преценете сами.Един от най-скорошните случаи на среща с еднорог идва от Шотландия. Човекът, който е пожелал да остане анонимен, твърди, че през 2014 се разхождал край замъка Олд Уик, когато видял нещо, което нямало как да опише по друг начин освен като "кон с рог". Животното отивало към Лох Хемпрингс.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Чудовища в тунели и пещери - част V
Чудовища в тунели и пещери - част VI
Видени са русалки държащи летящи чинии!!!

2 коментара:

  1. Последното видео според мен си е жива измама. По еднорогът нищо не помръдва, нито уши, нито опашка, нито едно мускулче. А самото движение изглежда все едно еднорогът е стъпил на нещо и то го движи... Общо взето за последното видео съм скептик

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28 март, 2018 16:18

    Много интересна статия !!!

    ОтговорИзтриване