20 март 2018

Пътят на коприната

С термина "Път на коприната" се обозначава търговският маршрут (или по-скоро цяла плетеница от маршрути) съществувал между 2 век преди н.е. и 14 век от н.е. и свързвал източна Азия със Средиземноморието. Този търговски път е основан от китайската династия Хан, а през следващите векове той е разширен. По него са се пренасяли ценни далекоизточни стоки като коприна и подправки към Европа. Отделно пътят е служил за пренос на знания, идеи и обогатяване на културите, които така получават допир една с друга. Всичко свършва, когато османците завладяват Мала Азия и Близкия Изток.


Учените продължават да спорят за това до къде са стигали отделните разклонения на Пътят на коприната. Преди няколко години археолозите откриха парчета коприна в Непал, като по всичко личи, че те не са произведени от местни материали. Изглежда тази коприна е внесена от Индия или Китай. Така е на път да се открие още едно разклонение на някогашният търговски маршрут.

На долната карта е показан един доста оптимистичен вариант на предполагаемата търговска мрежа. В синьо са морските пътища, а в червено - сухоземните. Според тази карта разклонения на Пътя на коприната са стигали чак до бреговете на източна Африка и Индонезия.


Интересен факт е, че докато е съществувал маршрута, никой от пътуващите по него не е използвал термина "Път на коприната", той е въведен през 1877 от немския географ Фердинанд фон Рихтхофен.


Между другото днешен Китай се опитва да създаде "Нов път на коприната" основно чрез договаряне на железопътни товарни превози от Китай до сърцето на Европа. Китайските влакове носят какви ли не стоки, но почти няма коприна в тях.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Първите британци са били черни

Няма коментари:

Публикуване на коментар