02 март 2018

Конспирация: защо използват уран вместо торий

По принцип съм противник на ядрената енергия, това никога не съм го крил и дори съм писал статии по въпроса. Ето една:


Наскоро обаче попаднах на интересно клипче, в което се обсъжда една непозната за мен до този момент конспирация. Защо в ядрените централи се използва уран, а не торий? Торият също става за добиване на електричество и има някои предимства пред по-тежкия си събрат. Първо, той е по-разпространен в природата от урана. Радиоактивните отпадъци на тория са по-малко и по-бързо се разграждат до безопасни нива. Генерираните радиоактивни отпадъци от реакторите работещи на уран трябва да се пазят в хранилища цели 10 000 години, докато тези получени при добив на енергия чрез торий едва 500. Освен това радиоактивните реакции при тория са много по-стабилни и следователно риска от аварии като тази във Фукушима е по-малък.

Е, защо тогава не се използва именно тория? Защо през 60-те години всякакви проучвания спират? Официалната версия е, че тази руда не е толкова ефективна, уранът макар и по-опасен и труден за намиране, има по-голям коефициент на полезно действие. Изглежда обаче има и друга, много по-зловеща причина. В радиоактивните отпадъци получени от урановите реактори има плутоний, а в тези с торий - не. Плутоният се използва за направата на ядрени оръжия. Ако всички реактори работят с торий, то от къде военните щяха да се сдобиват евтино с безценния за тях плутоний? Мисля, че това е много по-важната причина да се спрат всякакви изградени ториеви реактори и да се преустановят проучванията за усъвършенстване на технологията.

И така, продължавам да съм против ядрената енергия, най-добре да няма никакви реактори. Но ако все пак трябва да избирам по-малкото зло, бих предпочел АЕЦ-те да са на торий, а не на уран.ПОДОБНИ СТАТИИ:
Досиета 2017: война и политика
Странни новини относно земни сателити

Няма коментари:

Публикуване на коментар