24 март 2018

Ревю на два броя на списание "8"

На последния засега панаир на книгата (Декември 2017) си купих два броя на списание "8", защото имаше промоция "два на цената на един". Никога до сега не бях чел това списание и си мислех, че то е в духа на някогашното "Обекти" или още по-старото "Космос" (ах, класиката в жанра!). Останах леко разочарован, защото и в двата броя имаше някои дразнещи нелепи сензации, внушения и измислици.

Брой 11 (95), ноември 2016

Водещата тема е "Те вече са тук" и естествено става дума за извънземните. "Те" може и наистина да са тук, но доказателствата за това, представени в списанието са твърде слаби. Руският (псевдо)учен проф. Трохимов (онзи с кривите огледала на Козирев) бил в Банкок и правил снимки. Не забелязвал нищо по времето когато щракал с фотоапарата си. Както обикновено се случва, едва по-късно на една от снимките видял странен размазан обект. По същото време две сътруднички на професора в Русия влезли в "телепатичен контакт" с извънземните. Изводът: ТЕ СА ТУК!!!

Добре че бе следващата тема та да не захвърля веднага списанието - "Златото от Дъбене". Разказва се за една интересна археологическа находка. Ако се интересувате потърсете повече информация в Интернет, има такава, не е нужно да търсите този конкретен стар брой.

"Водно огледало". Разказва се за българката проф. Румяна Ценкова, която е създала нова наука (аквафотомика), чрез която може да се открива СПИН и рак в много ранен стадий. Всъщност в текста има някои логични твърдения, но няма да бързам да приемам казаното за чиста монета. Десетки пъти досега съм виждал твърдения за "уникално българско откритие", което прави абсолютно всичко плюс това за което дори не се сещате. Нека мине клинични изпитания и ще видим дали този метод действа.

"Живеем в паралелни светове?" За жалост заглавието не може да е по-далеч от темата в статията. В нея всъщност става на въпрос за хипнотизаторката Маргарита Лет и нейните "ала-бала-лизми".

"Повечето хора страдат заради майка си". Още глупости, този път от някоя си Соня Стромер. Само вижте подзаглавието "Семейни констелации спират програми, които носим от 7 поколения назад".

"Скритите ГМО" - този път заглавието отговаря на темата в материала. Една от статиите в броя, които си струва да се прочетат.

"Насекомо на портрет" - уникални макроснимки на българина Христо Великов.

"Където е най-трудно, там тичам". В този материал е представен Краси Георгиев, от санитар в софийската психиатрия до състезател по бягане на ултрадълги разстояния (обикновено започващи от 100 мили нагоре).

"На гости на прабаба", пътепис за Етиопия.

"Отвъд мъглата, сред дърветата". Родопското село Мугла. Интересен материал.

"Слънце по радиото" пък разказва за един любител-радиоастроном от Стара Загора.

"Към светли бъднини в музиката" - статия посветена на 145-годишнината от рождението на Панайот Пипков.

След тази статия следваха рекламните публикации замаскирани като статии, на тях няма да се спирам.

Всъщност повечето от статиите в този брой ставаха за четене, но първоначалния отврат от шарлатанските материали бе доста силен и остави до края горчив вкус.

Брой 12 (108), декември 2017

"Мелодия на здравето". Водещият материал в този брой този път бе за една легитимна терапия - тази с музика.

"Децата на Орфей". Представено бе Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

"Христос от Казанлъшката гробница". Не, не този Христос, друг един със същото име. Макар че се прави връзка и с прочутия Исус Христос увиснал на кръста. Дали наистина неговото учение има корени във вярванията и ритуалните практики на траките? Хареса ми този материал. Ето така се говори за все още недоказани теории, а не - "снимах нещо размазано, значи ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИДВАТ!!!".

"Българският спортен звяр" разказва за българската кола "Булгаралпин", която за времето си е била доста добра. За жалост СССР унищожава производството, за да не е конкуренция на ладите и останалите руски таратайки.

"Властелинът на сандъците" разказва за един колекционер на стари български електроуреди.

"Часовникът на живота" разказва за така наречените "циркадни ритми".

"Сафари за звезди" към е посветена на астрономите от обсерваторията "Ирида", които са отишли чак в Намибия, за да наблюдават звездите, които се виждат от южното полукълбо. Това е да имаш страст и да я гониш! Поклон за упорството им!

Ииии следват хахо-хихи материалите!!! Яжте живи вид дребни бръмбари, за да се излекувате и от най-тежките болести. Купете си новите български карти за гадаене. Астро дрехи - за рак: бродерии и дантели, за овен: дънки с високи токчета и т.н. Ами мъжете овни? И те ли с високи токчета :D

Всъщност след тази серия шарлатански материали има още няколко, които си струват. "Кукуригу пътешественик" разказва за животинските миграции. "Влак на тясно" разказва за единствената теснолинейка останала в България. "Съкровището на "Черния принц" е посветено на едно корабокрушение случило се в Черно море.

Накрая има и фантастичен разказ, който обаче не ми допадна.

************************

И така, "8" е смесица от сензации, съмнителни методи за лечение, самолечение и "позитивни практики", сравнително добри материали на исторически и други теми и множество прикрити рекламни послания. Цената на един брой е 5 лв. Препоръчвам ви да прочетете поне един брой - в много библиотеки го има. Преценете сами дали съм твърде критичен към това списание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар