06 март 2018

5 изоставени градове

Ангамуко, Мексико

Руините на този древен индиански град се намират в западната част на Мексико. Той е известен на науката от много време, но едва преди няколко седмици бе установен истинският му размер благодарение на лазерно сканиране направено от въздуха със самолет. Изглежда в разцвета си, Ангамуко е приютявал около 100 000 жители. Построен е около 900 г. от н.е. В града е имало пирамиди, зеленчукови градини, добре поддържани пътища. Ангамуко е бил важен градски център за народа Purépecha, враговете на ацтеките. И двете култури колабират през 16-ти век след идването на европейците.

Геди, Кения

Този изоставен град се предполага, че е основан през 12 век. Намира се на брега на Индийския океан, на 65 мили северно от Момбаса. Археолозите са установили, че той е имал доста напредничави неща за времето си - водопровод и тоалетни с течаща вода. Освен това са открити части от китайски порцелан и венецианско стъкло, явно е бил важен търговски център. Защо е изоставен през 17-ти век остава загадка.Термесос, Турция

Останките от този древен град се намират на 1000 метра надморска височина. През 333 г. пр. н.е. Александър Македонски го обсажда, но не успява да го превземе. Термесос е изоставен около 200 г. от новата ера след като земетресение разрушава акведукта му. Днес все още може да се види амфитеатъра, който е побирал 4-5 хиляди зрители.


Мохенджо-Даро, Пакистан

Този град е основан около 2500 г. пр. н.е.! Имал е добре поддържана пътна мрежа и отводнителна система, но не и дворци, храмове или паметници, което е странно за древен град. В своя пик, той е имал към 40 000 жители. Какво причинява западането му около 1900 г. пр. н.е. е загадка.


Припят, Украйна

Не всички изоставени градове са древни, някои са напуснати от жителите си сравнително скоро. Пример за такъв град е Припят. Него съм го споменавал и преди в блога - по различни поводи в различни статии. Той обаче заслужава цяла самостоятелна голяма статия. Очаквайте я скоро!


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Статия за клечките за зъби
Дали древните шумери са стигнали до Южна Америка
Древният символ Свастика

Няма коментари:

Публикуване на коментар