03 февруари 2018

Бюлетин "Бусманци" - къщата е локализирана!

Доволен съм, че статията с историята от Бусманци предизвика голям интерес сред читателите на блога, това на свой ред поне за известно време отново ме ентусиазира да продължавам да живея и да намирам смисъл в общото безсмислие. Както казва чичо Мълдър - I want to believe!.


Имам сензационна новина, но да карам по реда си.

Първо, отново си инсталирах скайп. Всички, които желаят да се включат в една бъдеща разходка до това село, може да ме добавят. А и тези, които не смятат да ходят в Бусманци, също може да ме добавят. Ако искате да ми разкажете своя история, давайте смело. Ще се опитам да го включвам по-често (основно вечер), отколкото правех това през последната година. Само като странична забележка - деинсталирах си скайпа не поради "психически проблеми", както може би тези, които ме познават, са си помислили, а поради технически - новата версия, която сама се инсталира на мястото на старата е отвратителна. Но какво да се прави - ще свиквам.  Скайпа ми е:

misterika.bg

Като казах читателски истории, Влади, човекът, който ми прати историята за Бусманци, се съгласи да приема новите читателски материали и да ги редактира. Ако имате неща за разказване, може да му пишете и на него. Имейлът му е:

magnum_69@abv.bg

А сега по-конкретно за Бусманци. Не се въздържах и миналата неделя си направих разходка до гара Искър, от където е най-удобното място да се хване автобус 10 за този краен квартал. Така научих нещо ново - има вече и втори автобус, който ходи до там и който също се хваща от гара Искър - това е номер 14. Преди 14-15 години, когато работех в района, нямаше или поне аз не го помня. Въпреки това и за двата се чака доста, все пак се водят за "селски рейсове". Слава Богу, въздържах се да отида до самото село. Не изключвам обаче възможността от любопитство или нетърпение да направя тази глупост някой следващ уикенд.

Защо е глупост ли? Не, не се страхувам, че нещо ще ми се случи (все тая ми е). Страх ме е, че твърде бързо историята ще приключи каквото и да открия - нещо паранормално или нещо като нищо. Идеята ми за "Случая Бусманци" е съвсем друга. Както казват хората обичащи да пътуват - важно е самото пътуване, а не къде отиваш. Та и аз така, важно е за мен самото приключение, а не дали ще открием истината (надявам се все пак да я найдем). Имам идея за предварителни срещи със заинтересованите читатели, на по бира, задълбочени обсъждания на теориите, на живо или в интернет, предложения, решения, събиране на "екипировка" (демек гайгеровия ми брояч и още бира за из път) и т.н. Нека го направим забавно!

Забавно, но не и несериозно! След като се прибрах у нас след неделната си разходка до Дружба, продължих проучванията с Гугъл Карти и Улични гледки. Първо, установих, че Бусманци не почва от там от където си мислех, че почва. Винаги съм смятал, че започва още от моста над река Искър, ама се оказа, че това е квартал Абдовица. Бусманци са къщите малко по на север. Това е важно. По информация на Б., зловещата съборетина е в началото на селото откъм Дружба. Ако не бях разбрал за Абдовица, щях да търся бараката сред върбълака край реката (където съм забелязвал и доста от нашите братя роми).

Продължих виртуалната разходка, вече по правилните улици и сравнително бързо намерих съборетина, която много прилича на описанието на Б. Направих скрийншот, който пратих на Владо, за да го покаже на приятеля си, който да потвърди или отрече предположението ми. Ето какво ми писа Влади:

Георги здравей...няма да повярваш, снощи късно се видяхме за малко с Б,, след 11 беше, показвам му снимката и му викам дали случайно нещо не му е познат пейзажа, той ококори едни очи и вика - ма каква е тая снимка, откъде я имаш, това вика е онова злокобно място където не искам да се сещам, защо ли разказах ми вика, с гугъл мапс му отвърнах го открих, но изражението му беше priceless - пребледня и ококори егати погледа. Сигурен ли си, вика повече от сигурен.
Дълго се чудех дали да сложа снимката тук, засега все пак реших да не го правя. Не защото искам да крия информация от вас, аз всъщност мразя ограничаването на достъпа до всякакви знания, а защото се замислих дали все пак няма опасност за някой смел читател. Я си представете, че всичко е така, както е описано и тази сянка е все още там и е много опасна. Дали някой безразсъден читател няма сам да тръгне да прави проучвания на место? Ако "нещото" се лепне и за него? Имам някаква съвест и искам да огранича риска за читателите. Нека първо го обсъдим (на по бира или не). За самата къща мога да кажа само едно - как Б. въобще се е съгласил да прави инсталация там!!!? От далеч си личи, че това нещо не става нито за живеене, нито за работилница, нито за нищо.

Ред е да помоля и за малко практическа помощ от някой читател с юридически познания, дори и да не работи по специалността си, а да продава бира например ;) Къщата има двор, което значи, че е върху частен парцел. Какви може да са последствията от навлизане в чужд имот? Малко е вероятно като отидем там да имаме такива проблеми, ама не се знае дали точно в този момент няма да се появи собственика на парцела (бил той онзи странен младеж или не) и да започне да ни прави проблеми...

Накрая една анкета относно случая. Отговаряйте, дори и да не мислите да ходите в Бусманци. Само първият въпрос е задължителен. Ако разрешите, ще ви ползвам имейлите да се свържа с вас (има специален въпрос за това).



ПОДОБНИ СТАТИИ:



Читателска история + нова анкета



Мистерика - минорно



Сборна статия с читателски истории

2 коментара:

 1. Понеже в анкетата може да се дава само по един отговор на въпрос, да допълня:
  На въпроса какво може да е това създание съм отговорил с конкретен отговор, но има възможност и да е чудовище(неизследван вид животно) умеещо да променя формата си/става невидимо или да се слива с пейзажа(което не пречи да е свързано с научен експеримент).

  На въпроса за установяване на връзка помежду ни съм маркирал имейл, но всъщност няма да е зле ако е възможно началния час на сбирката и местоположението и да бъдат публикувани в блога под формата на новина известие няколко дни преди събитието, за да може който поиска да се включи и да се избегнат разминавания.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. То ще се ходи не по-рано от късна пролет / лято, има време.

   Изтриване